Stefan Boersma over de stap van RSM naar scale-up Scribbr

Amsterdam

Financials zitten overal. Van grote corporates, scale-ups tot MKB; family owned, PE of listed. Maar de ene functie is de andere niet. Om de grote verscheidenheid binnen de markt te laten zien en je een beeld te geven van wat de “finance functie” binnen een bepaalde setting inhoudt, laten we financials graag zélf aan het woord. Onlangs spraken we Stefan Boersma. Hij maakte de overstap van RSM naar de scale up Scribbr. 

Scribbr helpt studenten afstuderen en levert de juiste tools om van iedere scriptie een succes te maken. Van nakijken, plagiaatchecks tot aan automatisch bronnen genereren in APA-stijl. Scribbr is opgericht in 2012 door drie Nederlandse studenten waarvan er nu nog twee werkzaam zijn binnen de organisatie. Scribbr is binnen tien jaar uitgegroeid van een service voor proeflezen en redigeren met één redacteur, tot een netwerk van meer dan 700 editors wereldwijd. Een internationaal team dat inmiddels ook meerdere tools aanbiedt zoals grammaticale edits, taalnotities en helderheids-checks. Begin 2022 is het bedrijf gekocht door een strategische partner uit de VS: Course Hero. 

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, na 10 jaar in de consultancy heb je zo’n jaar geleden de overstap gemaakt naar de business kant. Hoe bevalt het?
Ik ben sinds oktober 2021 in dienst bij Scribbr als Finance Director en ik viel eigenlijk gelijk met mijn neus in de boter. Bas Swaen en Koen Driessen, de toenmalige aandeelhouders van Scribbr, waren tot de conclusie gekomen dat als Scribbr harder wilde groeien, zij hiervoor een partner nodig hadden. Mijn eerste maanden waren dus voornamelijk gericht op het in goede banen leiden van het (financiële) overnametraject. Met mijn achtergrond in Transaction Services als manager FInancial Due DIligence kon ik gelijk al impact maken door de lead te nemen voor Finance en Bas en Koen waar nodig te ontlasten en ondersteunen. 

Wat is het grote verschil tussen de consultancy en echt in de business aan de slag als Finance Director?
Één van de grootste verschillen tussen consultancy en in de business aan de slag gaan is de duurzame betrokkenheid op een ander niveau. In consultancyland, in mijn geval de M&A wereld, bouw je een relatie op met de opdrachtgever en niet met het object van onderzoek waar je je enkele weken of maanden op concentreert. Nu, aan de businesskant, werk ik écht mee aan gezamenlijke bedrijfsdoelstellingen en zijn de belangen anders. Ik denk nu veel meer vanuit de ondernemer en schakel nu zelf met externe adviseurs. Een ander groot verschil is dat je als Finance Director in een scale-up verantwoordelijk bent voor een scala aan Finance onderwerpen: Accounting, FP&A, Bookkeeping, Tax. Een voordeel wat ik meenam van RSM is dat ik eerst in de Audit bij RSM heb gewerkt waardoor ik een redelijke brede basiskennis had ontwikkeld.

Wat was je grootste uitdaging bij de overstap?
Ik ben in een organisatie terecht gekomen waar iedereen vrij jong is, inclusief ikzelf. Ik ben 30 en als Finance Director draag ik direct een grote verantwoordelijkheid. 

Zo kreeg ik direct de vrijheid om nieuwe contractonderhandelingen voor Scribbr uit te voeren met enkele van onze belangrijkste suppliers. Zeker in het begin heb ik mijzelf wel eens afgevraagd of zo’n brede functie, waar alles samenkomt van finance, tax en legal, de juiste stap is geweest. Ik had in het begin bijvoorbeeld weinig kennis van BTW terwijl Scribbr meerdere soorten diensten wereldwijd aanbiedt. Waar ik dat voorheen door had geschoven naar de tax department ben ik daar nu zelf grotendeels verantwoordelijk voor.

Verder werd gedurende het onboarding proces ruim de tijd genomen om de markt en diensten waar Scribbr in opereert beter te leren kennen. Wat zijn onze marketing kanalen, hoe werkt de dynamiek met onze editor community en hoe zorgt ons development team er voor dat wij iedere dag operationeel zijn. Zo mocht ik in de eerste week een halve dag op onze supportafdeling werken om zelf de processen te ervaren, erg leerzaam. Als tip zou ik mee willen geven: schroom niet om naast een (finance) collega te zitten en te vragen of hij/zij stap voor stap zou kunnen uitleggen wat zij precies doen: cruciaal om alle elementen van de business te leren begrijpen. 

Waar ligt die betrokkenheid aan binnen een scale-up?
Dit heeft grotendeels te maken met de relatief grote mate van verantwoordelijkheid en het vinden van de juiste mensen. Like-minded mensen aannemen, een team creëren dat actief mee kan denken met een ondernemersgeest. Daarnaast brengt het ook carrièrekansen met zich mee: wanneer de organisatie groeit kan iedereen meegroeien. Men heeft sneller de ruimte om naar nieuwe rollen toe te groeien. Zo is er een heel mooi voorbeeld van iemand die stage liep binnen Scribbr en onderzoek deed naar een nieuwe dienst en vervolgens de mogelijkheid kreeg om als product lead zelf een team te starten met 2 nieuwe collega’s onder zich. Dat kenmerkt de mogelijkheden binnen een bedrijf als Scribbr.

Wat had je niet verwacht voordat je de overstap maakte?
Het zijn twee totaal verschillende werelden. Voordat ik in de TS praktijk werkzaam was heb ik ook als auditor gewerkt. Opdrachtgevers varieerden van Private Equity partijen tot DGA’s en tot multinational corporates. Na het afronden van een opdracht was ik altijd in de veronderstelling dat ik het business model of bedrijf relatief goed kon doorgronden maar het afgelopen jaar is echt een leerschool geweest in het kader van Scribbr en de markt leren kennen. 

Ik had niet verwacht zoveel mee te krijgen van de andere disciplines binnen de organisatie. Ook had ik mij verkeken op het belang van IT binnen een Edtech bedrijf en hoe dat mijn rol zou beïnvloeden (rookie mistake natuurlijk achteraf bezien). 

Als consultant was  bij het uitvoeren van een opdracht gewend om een business case of rapport te schrijven en gelijk tot uitvoering over te gaan. Ik nam dat mee naar Scribbr en merkte dat ik niet gelijk in versnelling 6 tot executiefase over kon gaan, maar eerst meer draagvlak bij andere afdelingen moest verkrijgen.  

Andere factor die mij is opgevallen na de overstap is hoe het team hier samenwerkt, zowel tijdens werktijd als daarbuiten. Er wordt veel voor het personeel georganiseerd, meer dan in consultancy, wat een zeer positief effect heeft op ons team. Scribbr heeft bijvoorbeeld een boot in de Amsterdamse grachten liggen waar de afgelopen zomers veelvuldig gebruik van is gemaakt. 

Hoe wist je dat je de overstap naar een scale-up wilde maken?
Ik heb veel mensen gesproken en ben best lang bezig geweest met het vinden van een bedrijf waar ik mezelf echt zag werken. Ik vond consultancy heel erg leerzaam, Ik had een gaaf team en leuke slimme collega’s. Maar uiteindelijk wilde ik wel graag de business kant op vanwege het samen mee willen bouwen aan een groeiende organisatie.

De vraag was alleen: bij wat voor bedrijf? Bij een corporate heb je te maken met grote teams en je stroomt met 10 jaar ervaring niet als beginner in, maar ook niet als executive, dus start je ergens in het midden. Ik wilde graag direct impact maken en dat kan eerder bij een scale-up zoals Scribbr. Nu ben ik eindverantwoordelijk voor Finance en zie ik alles en word ik door verschillende (interne) stakeholders om advies gevraagd. Daarnaast zit ik in een kleiner team dan bij een corporate, vergelijkbaar met wat ik gewend was bij Transaction Services. Op mijn niveau en leeftijd vind ik niet dat het managen van een team de hoofdfocus moet zijn. Jezelf kwalitatief verder ontwikkelen op het gebied van Finance is minstens, zo niet belangrijker.

Wat zou je tegen collega-consultants willen zeggen die ook een overstap overwegen? Wat zou je ze willen meegeven?
Denk na in wat voor type organisatie je wilt gaan werken, waar jij je fijn bij voelt en goed tot je recht kan komen. Voor mij was dat een scale-up, maar velen gedijen veel beter in een organisatie waar alles meer uitgekristalliseerd is. Denk ook na of je wilt werken in een team waar je zelf aan moet gaan bouwen, of vind je het fijn om juist in rustiger vaarwater te komen en eerst zelf aangestuurd te worden en vanuit daar door te groeien. Daarnaast is het belangrijk dat je echt affiniteit hebt met het product of de service. 

Consultancy is een hele goede leerschool, je wordt klaargestoomd voor het bedrijfsleven. Een combinatie van audit en TS zorgt er voor dat je de harde accountingregels leert toepassen en daarnaast ook relevante value drivers en profitability leert analyseren. Daarnaast zorgen de ingeplande promotie momenten binnen consultancy er ook voor dat men verantwoordelijkheidsgevoel en leiderschap op een natuurlijke manier ontwikkelt. Wees niet bang om de overstap te maken. Men is zich vaak niet bewust van de grote bron aan kennis wat ze hebben vergaard in hun carrière tot dusver. 

De 3 tips van Stefan, wanneer je ook een overstap overweegt:

•       Kijk als consultant eens rond bij de bedrijven waar je komt met de bril op ‘hoe zou het zijn om hier te werken’. Je komt als adviseur met diverse organisaties in contact dat dit een eenvoudige manier is om goed te oriënteren. Let hierbij vooral op de organisatiecultuur, hoe wordt er bijvoorbeeld met hiërarchie omgegaan;

•       Je komt erachter wat bij je past door met verschillende bedrijven oriënterende gesprekken aan te gaan. Dat heb ik ook eerst zelf gedaan en zo merk je vanzelf met wat voor type organisatie je affiniteit hebt en wat je wel en niet belangrijk vindt in een volgende stap;

•       Vraag in gesprekken vooral goed door naar wat jouw rol precies is, wat je kan toevoegen in een bedrijf en waar je naartoe kunt groeien. Aan het eind van het laatste gesprek moet je voor jezelf duidelijk hebben waar jij waarde denkt te kunnen toevoegen.

Heb jij al een “wensenlijstje” en wil je dat we met je meedenken? Of ben je benieuwd naar meer context over de verschillende omgevingen waar je als financial terecht kan komen? Neem dan contact met ons op via info@lemonsearch.nl.

Share
Email
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter