Behind the scenes bij LEMON

Amsterdam

Behind the scenes – Normaal gesproken krijg je van ons een kijkje in de keuken van een setting waarin ons netwerk van financials actief is, maar dit keer willen we jullie graag meer vertellen over de wondere wereld van LEMON zélf. Want wat doen wij nu eigenlijk elke dag? Wat doen wij anders dan anderen en waarom hebben we zo veel lol in ons werk? Oftewel, hoe is het eigenlijk om bij LEMON te werken?

LEMON team

Voor mensen voor wie het vak nieuw is: wat doe je nu eigenlijk als “recruiter”?
Goeie vraag! Het is eigenlijk een vak waar je “toevallig” inrolt, er is geen studie voor waar mensen bewust voor kiezen. Als wij kijken naar onszelf dan hebben we allemaal een andere achtergrond; van communicatiewetenschappen, psychologie en hotelschool tot bedrijfskunde. En we hebben allemaal uiteindelijk gekozen om binnen recruitment aan de slag te gaan. In het kort: als recruiter verbind je talent en organisaties aan elkaar. Elke dag staan wij in contact met ons netwerk om te onderzoeken wat voor iemand de juiste stap is en voor een organisatie de beste aanvulling op het team. Een super diverse baan, waarin je veel belangrijke skills leert; van stakeholdermanagement, communicatie/presentatie, projectmanagement tot structuur en het omhoog houden van meerdere ballen tegelijkertijd. En of je nu net als wij verliefd wordt op het vak of niet, daar heb je je hele leven wat aan!

En waarom zijn jullie dan “verliefd geworden op het vak”?
Buiten dat wij houden van de energie en dynamiek die recruitment met zich meebrengt, en we ook wel commercieel ingesteld zijn, worden we oprecht blij als we iemand hebben kunnen helpen een mooie stap te maken. Helemaal in de beginfase van je carrière kan dat soms best spannend zijn. Als we zien dat diegene vervolgens écht op zijn plek zit en weer een mooie ontwikkeling mee kan maken, dat is waar we het voor doen!

Wat voor recruitment doen jullie bij LEMON?
Wij richten ons vanuit LEMON op de bemiddeling van financials die toe zijn aan een tweede of derde stap in hun carrière. In recruitment termen is dat werving en selectie. Als jonger zusje van LIME, het executive search bureau dat zich op de managementposities binnen Finance richt, passen we de kwalitatieve aanpak van LIME toe op ons segment; high potentials binnen Finance met een HBO/WO opleiding en ongeveer 1 tot 7 jaar werkervaring. 

In de praktijk betekent dit dat wij dedicated werken voor onze klanten. We werken als enige bureau (exclusief) en acteren echt als verlengstuk naar de markt. We nemen de tijd om onze klanten écht te leren kennen; hun historie, de (groei) strategie, fase waar ze inzitten, uitdagingen die dit met zich meebrengt, de cultuur, hun visie op talentontwikkeling, noem maar op. We bespreken de focus van de rol, de projecten, uitdagingen en hoe dit zich over tijd zal ontwikkelen. We brainstormen over wat een financial aan ervaring of persoonlijkheid mee moet nemen, maar ook waar ruimte mag zijn om te leren. We bespreken dus veel, en dat in combinatie met onze kennis van de finance markt, zorgt ervoor dat we echt een adviseur zijn voor onze klant.

OK, klinkt goed. Maar Finance dus, is dat niet saai? 
Haha, dat dachten wij ook van tevoren. Goed om te weten dat je natuurlijk niet zelf een jaarrekening hoeft te kunnen maken of een Excel Koning(in) hoeft te zijn. We hebben vanuit LIME en LEMON inmiddels zoveel kennis over Finance, dat we veel van en aan elkaar kunnen leren. De basis van finance is voor iedereen goed te snappen en bij elk bedrijf “hetzelfde” opgezet, maar de omgeving waar je werkt bepaalt de positie die je binnen dat bedrijf als financial hebt. Wij hebben het niet over grootboekrekeningen, de planning & control cyclus of cashflowprognoses. We hebben het met klanten en financials juist over de strategie, het business model en de fase waar een organisatie in zit. Wat gaat er gebeuren op Marketing, Supply Chain of Digitalisation gebied? En hoe kan een financial daarover meedenken met een organisatie en de business beslissingen (financieel) onderbouwen? En de financial van tegenwoordig is al lang niet meer de stoffige boekhouder van vroeger, maar business gedreven, ambitieus en communicatief. Het zijn onze eigen peers, met wie we op de LEMON events gezellig borrelen! 

Maar wat voor klanten kom je dan? Zit je dan veel bij banken of zo?
Dat horen we vaker! Het specialisme “Finance” en de industrie “Financiële Instellingen” zijn wel echt twee verschillende dingen. Wij houden ons bezig met de “finance functie” binnen het commercieel bedrijfsleven. We werken zowel voor (groeiende) corporates, maar ook veel voor scale-ups en organisaties waar Private Equity in zit. Een aantal klanten waar we afgelopen jaar mee hebben gewerk zijn Prosus, Just Eat Takeaway.com, Bol.com, Rituals, Eriks, DSM en BAM, maar ook scale-ups zoals Otrium, STOOV, Scribbr, XITE, STOX, FEST Amsterdam en Red je Pakketje. Een hele leuke mix van klanten waarvan je een deel al kent als consument, maar ook veel gave bedrijven waarvan wij ook nog nooit hadden gehoord, maar die een indrukwekkende groei laten zien en internationaal marktleider zijn in hun niche!

Stel, ik begin als consultant bij LEMON, hoe ziet de eerste periode er dan uit?
Dat is enorm afhankelijk van je achtergrond. We hebben ruimte voor enthousiastelingen die nieuw zijn binnen het recruitment vak, maar ook voor recruiters die al wat ervaring hebben. Als je helemaal nieuw bent in het recruitment vak krijg je bij ons echt de tijd om even te landen, aan de achterkant te ontdekken hoe alle processen werken en het finance vak ook een beetje eigen te maken. Dit doe je trouwens allemaal on-the-job naast een senior als mentor, die je gelijk overal mee naartoe neemt en bij betrekt. Als je al wat meer ervaring meeneemt, dan leren we je met veel liefde de core van finance en de “LEMON” way of working, en maak je een vliegende start. Overigens werken we altijd met twee collega’s samen aan ieder proces!

Doen jullie naast on-the-job begeleiding nog meer? 
Jazeker, we zijn binnen LEMON veel bezig met ontwikkeling. Gezamenlijk tijdens de maandelijkse “LEMON Clinics”, de externe (groep) trainingen in samenwerking met Kenneth Smith of de interne/externe workshops (zoals finance voor non financials). Daarnaast ligt de focus op persoonlijke ontwikkeling waar we middels een persoonlijk ontwikkelingsplan aan werken. Iedereen is anders en ontwikkeling is maatwerk. Uiteindelijk kunnen wij je opleiden tot een volwaardig adviseur voor klanten en coach voor financials. Je kan binnen LEMON een mooie groei doormaken tot senior en bijvoorbeeld over een aantal jaar de stap maken naar ons executive label LIME om je verder te specialiseren in executive search. 

Hoe tracken jullie deze ontwikkeling? 
Wij sturen niet op kwantitatieve KPI’s. Het gaat ons om het resultaat, het samenbrengen van talent en organisaties, waarbij voor ons de omzet het logische vervolg is. We blijven een commerciële organisatie, dus we kijken uiteraard naar jouw resultaten. De standaard KPI’s meten we wel, maar zijn geen wekelijks onderwerp van gesprek. Lukt het even niet om succesvol te zijn, dan gebruiken we ze wel als leidraad voor ontwikkelpunten waar we samen aan kunnen werken, bijvoorbeeld in een-op-een coaching of door extra trainingen.  

Nou dat klinkt allemaal hartstikke goed, maar het is natuurlijk niet altijd allemaal leuk. Als je eerlijk bent, wat zijn de mindere kanten van de baan?
Nou eerlijk? Alles is eigenlijk hartstikke leuk, haha! Maar op dit moment is het natuurlijk wel enorm jammer dat er veel online moet. Het is mensenwerk en het leuke aan deze baan is iedereen real life te leren kennen. Om rond te lopen bij de klant in hun gave kantoor of juist op de productielocatie en écht de sfeer te proeven. Te lunchen met de financials die je hebt bemiddeld om bij te praten en om netwerkevents te kunnen organiseren. Dat zorgt voor super veel afwisseling en energie. Naast dat we trouwens zelf legendarische uitjes hebben die we nu helaas deels moeten missen. Door de pandemie moet nu veel meer online en dat is toch echt even anders. We hebben onderling nog steeds super veel lol, maar kijken uit naar het moment dat we weer echt de wei in mogen!

Hiernaast is het wel een vak waarin je ook wel moet kunnen incasseren en relativeren. We zijn super goed in wat we doen en genieten ook echt van onze successen. Maar we werken wel met mensen en hebben lang niet alles zelf in de hand. Dus ja, tegenslagen zijn er ook. Dan kunnen we even flink balen met z’n allen, maar hierna moet je toch constructief weer verder. Daar helpt het team trouwens wel goed bij, waarbij het leven even in perspectief wordt gezet met een (foute) grap.

Lime en Lemon office kantoor

Hoe ziet het team er eigenlijk uit?

We zijn in totaal met 24 collega’s binnen LIME en LEMON en werken allemaal vanuit ons kantoor in Amsterdam. We zitten in de buurt van het Amsterdamse bos waar we tijdens de lunch altijd even een rondje lopen en geregeld na werk gesport wordt. Op de dagen dat er geen borrel is natuurlijk. Het kantoor wordt as we speak trouwens verbouwd, iets meer gericht op hybride werken en het wordt nóg mooier! Binnen het label LEMON zijn we met acht collega’s, waarvan er één vanaf begin 2022 de interne overstap gaat maken naar LIME. Daarom, maar ook omdat we als LEMON blijven groeien, zijn we op zoek naar versterking!

Heb je nog vragen? We hopen van wél! Want als je het plat slaat is dat wat we doen. We stellen de hele dag vragen aan ons netwerk om ze te leren kennen. Dus ben jij van nature nieuwsgierig en wil je altijd precies weten hoe het zit? Dan is het vak van recruiter misschien perfect voor jou!

Nieuwsgierig? App of bel met Claudia op 06-54778863 of stuur dan een mailtje naar c.jonkers@lemonsearch.nl

Share
Email
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter