Maarten over de stap van KPMG naar TenCate Grass

Amsterdam

Financials zitten overal. Van grote corporates, scale-ups tot MKB; family owned, PE of listed.Maar de ene functie is de andere niet. Om de grote verscheidenheid binnen de markt te laten zien en je een beeld te geven van wat de “finance functie” binnen een bepaalde setting inhoudt, laten we financials graag zélf aan het woord.  

We spraken Johan Veenstra en Maarten Nagtegaal van TenCate Grass, een mooie organisatie die duurzaam kunstgras voor de sport- en vrijetijdsindustrie maakt. Ze komen overal ter wereld door een internationaal partnernetwerk en hebben een grote afzetmarkt in o.a. de US.   

We hebben dit interview opgesplitst in twee delen. Dit is deel één van het interview waarin we de diepte ingaan met Maarten Nagtegaal. Maarten maakte in september 2022 de overstap vanuit KPMG naar de business. Hij versterkte het team van Johan bij TenCateGrass als Group Controller. Het is een klein, maar hecht team dat de laatste maanden een aantal mooie resultaten heeft weten te behalen met elkaar. 

Maarten, kun je iets meer vertellen over je achtergrond? 
“Ik heb HBO Accountancy gestudeerd in Utrecht en ik ben daarna gelijk aan de slag gegaan bij KPMG. Destijds ben ik ook het vervolgtraject gestart bij Nyenrode voor het behalen van mijn Register Accountant titel. Na het afronden van mijn studie vroeg ik mezelf af wat mijn vervolgstap precies was en besloot ik om verder te kijken. Ik zag mezelf niet mijn hele leven bij KPMG werken én ik twijfelde of mijn capaciteiten daar wel goed tot hun recht kwamen.” 

“Het duurde toen nog drie jaar voordat ik ook daadwerkelijk een stap nam door te reageren op een vacature, in contact kwam met Nadine van LEMON en vervolgens met TenCate Grass.” 

Hoe is het om over te stappen vanuit de Audit waar je een vrij duidelijk en strak loopbaan pad hebt gevolgd? 
“Ik heb een vrij lang ‘sollicitatie’ traject gehad, aangezien ik vanaf het moment dat ik twijfelde al open en eerlijk ben geweest naar KPMG toe. Zij wisten daardoor al een langere tijd dat ik uiteindelijk wilde gaan switchen naar de business.” 

“Vanaf het moment dat ik met Nadine sprak tot het moment dat ik bij TenCate startte zat ongeveer vijf maanden. Ik vond het namelijk echt belangrijk om alles netjes af te ronden en klanten goed over te dragen. Dus toen het eenmaal zo ver was, was ik er echt aan toe. “

“Ik wist ook dat het om een nieuwe functie ging en er werd nog niet heel veel van mij verwacht. Er lag niet een hele berg met werk op mij te wachten waardoor ik heel rustig kon opstarten in mijn nieuwe functie.” 

Wat vond je de grootste uitdaging bij de start en wat is dat nu? 
“De grootste uitdaging voor mij was om mijn mindset als externe adviseur en accountant om te vormen naar een business mindseten mezelf als onderdeel van het team te zien. Als accountant was mijn focus altijd gericht op wat wel of niet goed was, en daar gaf ik dan advies over. Nu moest ik een andere manier van denken voor mezelf creëren. Ik hoefde niet op de accountancy stoel te gaan zitten met ‘zo moet het en zo zit het’. Ik merkte al vrij snel dat je als accountant toch de business minder goed begrijpt omdat je bepaalde beslissingen niet helemaal meekrijgt. Er spelen zoveel meer facetten mee dan dat ik als accountant zag.” 

“Ook merk ik dat het hele ‘harde’ er een beetje van af is. In de accountancy was je altijd hard aan het werk om een doel te bereiken want die jaarrekening moest af. In de business is dat anders, je bent nog steeds hard aan het werk natuurlijk, maar je hebt wat langer de tijd en op sommige projecten zit minder druk.  Zeker in het begin was het soms nog zoeken voor mij van hoe ik daar mee om ga. Ik mis soms nog wel het bellen naar klanten vanuit de auto naar huis bijvoorbeeld, het sociale contact vond ik een van de leukste onderdelen van mijn werk. Na een maand of drie ben ik mijn draai echt gaan vinden en krijg ik ook meer en meer projecten waar ik heel veel energie uithaal.” 

”Ik had mezelf tot de kerst gegeven om eerst rustig in te werken, mee te werken aan de jaarafsluiting en het bedrijf en de processen beter te leren kennen. Dus mijn grootste uitdaging vanaf nu is om meer voor te gaan sorteren op de projecten en onderdelen die ik interessant vind en waar ik een waardevolle bijdrage aan kan leveren. Ik vervul een geheel nieuwe functie, dus dat is een leuke zoektocht met elkaar.” 

Hoe pak je dat nu aan? Het verder verdiepen in de business kant? 
“Er worden automatisch al wat projecten naar me toe geschoven op dit moment. Zo heeft de CFO mij laatst benaderd voor een project omtrent voorraadbeheer. We kunnen daarin namelijk nog optimalisatieslagen maken. Onze CFO heeft de doelstellingen en wat we samen willen bereiken aangegeven. Vervolgens heeft hij mij aangewezen om hier de komende maanden actief mee aan de slag te gaan. Dat is iets wat ik nog nooit gedaan heb, maar ik weet dat ik genoeg cijfers in mijn leven heb gezien om te hier een bijdrage aan te leveren. Door dit soort projecten moet ik echt de business in duiken en leer ik de business steeds beter kennen.”

“Daarnaast neem ik elke maand de businessrapportages van een aantal entiteiten door. In het begin had ik geen idee waar het over ging, maar uiteindelijk begrijp en herken je waar het om draait. Ik vraag de CFO en Johan ook waar zijzelf op letten in dergelijke rapporten en zij nemen dan ook echt de tijd om mij daarin mee te nemen.”

“Door op zoek te gaan naar interne rapportages en deze beter te begrijpen, leer je de organisatie en de business echt kennen. Ik probeer echt zoveel mogelijk te vragen zodat ik beter begrijp hoe bepaalde zaken werken. Zeker in het begin kon ik nog ‘domme’ vragen stellen. Als ik een jaar wacht om dit soort vragen te stellen, vragen ze zich waarschijnlijk af wat ik het hele jaar heb gedaan” 

Wat had je niet verwacht van in de business werken?  
“Ik ben er vrij blanco ingegaan en ik wist niet echt wat ik moest verwachten. Wel zag ik er een beetje tegenop om van een groot, gezellig en hecht team bij KPMG met vele borrels en events naar een klein team van slechts vier mensen op kantoor te gaan. Echter merk ik dat het me eigenlijk wel heel veel rust geeft.” 

“Binnen de accountancy ga je al snel met je collega’s nog een borreltje drinken na werk of blijf je toch wat langer hangen om nog bij te praten terwijl je die tijd ook met je vrienden en familie kan besteden. Nu heb ik meer tijd hiervoor en geeft het meer rust en structuur. Ik vind het dus eigenlijk niet tegenvallen en helemaal niet erg.” 

“Ik had ook een goede klik met het team van TenCate. Zo voelde ik in het sollicitatieproces bij een andere organisatie de klik wat minder en heb ik om die reden toen besloten om daar niet verder in het proces te gaan. De klik en het gevoel moeten goed zijn om elkaar te kunnen versterken in een team.” 

Hoe wist je dat dit jouw vervolgstap was na de Audit?   “Ik merkte aan mezelf dat ik bij KPMG nog wel zoekende was. Ik was op weg om Senior Manager te worden en merkte dat naarmate ik hoger in de organisatie kwam, het steeds belangrijker werd om je eigen pad uit te stippelen en echt voor jezelf op te komen.. Ik was daar niet echt mee bezig. Ik vond het werk heel erg leuk en wilde graag de klanten bedienen, maar ik was niet strategisch met mijn loopbaanpad bezig. Hierdoor realiseerde ik me dat Senior Manager het eindstation was voor mij bij KPMG. Vandaar dat ik verder ben gaan kijken zodat ik mezelf de tijd en ruimte kon geven om de komende jaren de breedte in te groeien. Het was een natuurlijk moment om weg te gaan.” 

Hoe wist je vervolgens wat het wél voor je was? 
“Ik kwam een vacature tegen bij LEMON waar ik mezelf wel in kon vinden en mailde de contactpersoon met de vraag of mijn achtergrond aansloot bij wie ze zochten. Zij gaf toen gelijk aan dat mijn profiel niet aansloot, maar nodigde me uit om eens te komen praten op kantoor. Ik heb toen met haar gepraat over waar ik graag naartoe wilde groeien en wat ik belangrijk vind in een baan. Vervolgens kwamen er twee vacatures naar voren die daarbij aansloten en één daarvan was TenCate Grass. Deze vacature had ik ook al eens online gezien en vond ik toen ook al interessant omdat ze zo hard aan het groeien waren. Ik ben toen op gesprek gegaan bij beide bedrijven om een beter gevoel te krijgen bij wat bij mij paste. Het klikte toen gelijk goed met TenCate.”

“Het is voor mij belangrijk om een tastbaar product te hebben dat ik goed kan begrijpen. Een product in de IT kan ik zelf bijvoorbeeld moeilijk uitleggen en dan houdt het voor mij al snel op. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik mee kan groeien in het groeiproces van een bedrijf. Bij TenCate groeien we hard door de diverse overnames en ik leer daardoor heel erg veel.”  

Je komt wel in een mooie tijd, net overgenomen door een PE partij en dus zelfstandig. Hoe is dit voor jou? Wat betekent dit voor je rol?  
“Doordat mijn functie nieuw was betekende dat in het begin dat er vooral wat ‘corvee’ taken op mijn bord kwamen. Minder leuk, maar ik greep dit vooral aan om de organisatie, systemen en processen op die manier beter te leren kennen. Bijvoorbeeld het onboarden van nieuw aangekochte bedrijven naar ons systeem. Niet echt uitdagend, maar het moet wel gedaan worden. Vandaar dat ik deze projecten gebruikte om zélf het systeem beter kennen. Ook zag ik hierdoor wat andere controllers iedere maand moesten doen en wist ik beter waar TenCate op stuurt. Ik zag de overnames die we deden vooral als een leerschool. Zo was de laatste overname veel uitdagender, omdat ik kon meedenken over hoe we het bedrijf beter konden monitoren in de toekomst en vervolgens onboarden.” 

“Ik heb een fundament gelegd om ook de moeilijkere projecten op te kunnen pakken. Uiteindelijk is het belangrijkste dat onze CFO de juiste informatie op tafel heeft liggen om een goede beslissing te kunnen maken. Daar draagt het gehele team op zijn/haar manier aan bij om dat zo goed mogelijk te faciliteren.” 

“Ik startte met een geheel nieuwe functie waardoor er geen takenlijst voor je klaarligt waar je mee van start kan gaan. Dat betekent meer ad-hoc werk en dus af en toe de ‘corvee’ taken, maar het zorgt er ook voor dat je mee kan denken over de invulling van bepaalde processen wat juist voor meer uitdaging zorgt.” 

Wat wil je iemand meegeven die de overstap overweegt naar de business? 
“Ik heb bij KPMG gemerkt dat mensen vertrekken wanneer de emotie vrij hoog zit en wanneer ze echt klaar zijn met het werk. Ik heb zelf dat moment gelukkig nooit gehad. Wat ik anderen dan ook zou willen meegeven is om dat moment voor te zijn door na te denken over wat je toekomstperspectief is en je leidinggevende daarbij te betrekken. Wees hierin open en eerlijk en ga het gesprek over de toekomst aan zonder dat je al echt weg wilt.” 

“Maak daarnaast de stap om eens vrijblijvend met een recruiter of extern met iemand praten over wat je wilt zodat je rustig je opties eens kan bekijken. Zo kun je uiteindelijk een weloverwogen keuze maken zonder dat het een emotionele keuze wordt omdat je zo snel mogelijk weg wilt. Als je niet weg hoeft, praat het makkelijker.” 

“Wanneer je vervolgens besluit om bij je oude werkgever weg te gaan, zorg er dan voor dat je het goed afrondt. Ik ben heel blij hoe ik het bij KPMG heb kunnen afronden. Blijf die ambassadeur voor je oude werkgever en ga op een goede manier weg.” 

Ben jij ook nieuwsgierig naar wat een nieuwe stap voor jou kan betekenen en wil je dat we met je meedenken? Of ben je benieuwd naar meer context over de verschillende omgevingen waar je als financial terecht kan komen? Neem dan contact met ons op via info@lemonsearch.nl.

Share
Email
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter