Consultant LEMON

Behind the scenes – De carrière van Monique: van Hotelschool naar Consultant bij LEMON

Amsterdam

We kennen vaak alle ins- en outs van een bedrijf en zijn volledig op de hoogte van de ambities van finance professionals, maar wie zijn wij zelf eigenlijk? 

Deze week spreken we Monique, Senior Consultant bij LEMON. Monique is na haar studie aan de Hoge Hotelschool Maastricht het recruitment- en executive search vak ingerold. Wat vindt Monique zo leuk aan executive search? En wat maakt finance interessant? 


Monique, je hebt zelf aan de Hotelschool in Maastricht gestudeerd. Kun je ons eens meenemen in jouw carrièrepad en ambities?

‘Na het VWO was een universitaire studie een logische vervolgstap. Alleen kwam ik er bij de open dagen achter, van o.a. de studie rechten en journalistiek, dat ik daar toch wat miste. Ik voelde niet echt verbinding met een academische studie en vond het te ‘hoog over’. Mijn ouders hebben beide aan de Hotelschool Maastricht gestudeerd en het erg naar hun zin gehad. Ik was daardoor wel nieuwsgierig geworden. Het is een brede, mensgerichte opleiding en tijdens de open dag voelde ik me er gelijk op mijn plek. Ik heb de gastvrijheidsindustrie altijd heel leuk gevonden en na deze managementstudie kon ik nog alle kanten op. Want wat ik daarna wilde gaan doen, had ik nog niet helder voor ogen. Ook vond ik het internationale karakter heel interessant.’

‘Ik ben een pragmatisch persoon, proactief en hou van aanpakken en daardoor paste deze studie me goed. In de gastvrijheidsindustrie ben je de hele dag met mensen bezig en daar kreeg ik (en krijg ik nog steeds) heel veel energie van.’

‘Ondanks dat ik het naar mijn zin had, zag ik op de langere termijn niet helemaal voor me wat ik precies zou bereiken in de hospitality en welke impact ik kon maken. Daarnaast wilde ik niet blijven werken in weekenden, avonden en op feestdagen en zocht ik wat meer stabiliteit wat dat betreft.’

‘Nog steeds trok het buitenland me heel erg en kwam ik tijdens mijn stage in Washington DC via via in contact met iemand die in de recruitment werkte. Zij dacht dat dit ook wat voor mij zou kunnen zijn omdat je in de recruitment met mensen bezig bent én het is een commercieel vak. Een combinatie die goed bij mij paste. Naast het hoofdkantoor in New York had deze organisatie verschillende kantoren in Londen, San Paolo en Amsterdam.’

‘Toen ik startte in het kantoor in Amsterdam merkte ik al snel dat ik het vak recruitment goed bij mij paste. Het in kaart brengen van de behoefte van de klant en vervolgens het bij elkaar brengen van de professional en de klant vond ik heel leuk. Echter vond ik de vorm en de inhoud van de rollen van deze organisatie minder spannend. Ik miste diversiteit in klanten en hierdoor ook een strategische uitdaging. Daarnaast was er weinig (senior) begeleiding waardoor ik me niet goed genoeg kon ontwikkelen.’

‘Ik werd toen benaderd om bij LIME Search te komen praten. LEMON Search bestond toen destijds nog niet. Wat mij hier trok was dat dit een wat kleiner kantoor is waardoor het gelijk persoonlijker aanvoelde. Er is ruimte om elkaar echt goed leren kennen. Een van de partners had ook aan de Hotelschool Maastricht gestudeerd, dus er was gelijk een klik. Daarnaast kon ik me goed vinden in wat LIME Search doet en waar het voor staat: kwaliteit, lange termijn en relatiemanagement.’

‘Wat mij uiteindelijk nog het meest positief heeft verrast, is dat finance de rode draad is van iedere organisatie. Ik wist nog vrij weinig van en over finance, maar dat leerde ik vanzelf zodra ik hier kwam werken.’

‘Het leukste aan hier werken vind ik dat we voor onze relaties echt een gesprekspartner op niveau zijn en tegelijkertijd heel toegankelijk en benaderbaar zijn intern voor collega’s. Naar buiten zijn we een gedegen partner met jarenlange ervaring en expertise, maar intern is er genoeg ruimte om fouten te maken, om te leren en ook gewoon lol te hebben met elkaar. Die combinatie maakt het werk dynamisch en heel erg leuk.’

Waarom recruitment/executive search? 

‘Recruitment heeft niet altijd een goede naam, wat ik niet terecht vind. Op een markt waar zoveel druk op staat kan het contact al snel wat vluchtig worden bij sommige bureaus. Hierdoor kunnen professionals het gevoel krijgen dat ze ‘een nummer’ zijn. Ik vind het hierdoor juist een uitdaging om te laten zien dat recruitment ook anders kan. Wij nemen altijd ruim de tijd om iemand te leren kennen.’

‘Recruitment is een vrij jong vak. Toen ik net klaar was met mijn studie wist ik nog helemaal niet dat dit vak bestond en nu zie ik steeds meer termen als ‘talent acquisitie’ en ‘talent management’ in de markt. Het is een beroep in wording met de gunstige arbeidsmarkt van de laatste jaren. Ik denk dat wanneer de markt ‘minder gunstig’ is dat dan de sterke partijen overblijven, waarbij het ook echt gaat om relatiemanagement.’

‘Executive search is wat mij betreft gevraagd én ongevraagd advies geven. Wanneer je klant een bepaald profiel en salaris heeft bepaald waarvan je weet dat het in de markt nu niet haalbaar is, dan zeg je dat. Het is belangrijk om op zo’n moment de klant inhoudelijk te ‘challengen’. Om door te vragen welke competenties en ervaringen het belangrijkste zijn en om samen de opties te verkennen. Dat is wat mij betreft waar dit vak over gaat: je klant geven wat zij nodig heeft én out of the box te laten denken in plaats van puur een checklist af te werken.’ 

‘Er zijn zoveel dingen die niet op een cv staan. Het gaat er bij ons om wie de persoon is achter het cv, dit toetsen we met vragen als ‘hoe heeft iemand zich ontwikkeld’ en ‘waar wordt hij/zij blij van’. Dat in kaart brengen, toetsen aan de behoefte van ons zakelijke netwerk en vervolgens bij elkaar brengen, is waar ons vak echt over gaat.’

Waar ben je het meest trots op? 

‘Dat we LEMON op de kaart hebben gezet als partner bij een andere doelgroep in het finance netwerk. Claudia  en ik begonnen destijds met twaalf rollen en nul kandidaten. Nu vijf jaar later zijn we met een team van acht man en zijn we gevestigd in een apart deel van het kantoor. We zijn echt een bedrijf geworden. Van een idee met twee bureaus in de hoek is het nu volwassen geworden.’

‘LIME Search heeft natuurlijk een super goede naam in de markt en is al ruim 17 jaar partner op c-level niveau binnen het finance netwerk. Maar wij hebben ons echt moeten bewijzen in het begin. Binnen het netwerk was het ‘eerst zien dan geloven’, dus dat was zeker een uitdaging.’

‘Daarnaast ben ik zelf ook volwassen geworden in mijn carrière. Zo heb ik leren omgaan met het aangeven van mijn eigen grenzen en capaciteiten en ben ik inhoudelijk gegroeid. Ik weet nog dat ik in het begin het heel lastig vond om soms beslissingen van mensen niet persoonlijk te nemen. Wanneer iemand zich in de laatste fase van het proces toch terugtrok bijvoorbeeld. Daarin ben ik echt volwassen geworden. Ik neem mijn werk nu niet meer mee naar huis.’

‘Nu mijn finance kennis veel meer is ontwikkeld, heb ik ook een leuke en goede klik met de financials uit ons netwerk, die ook mijn peers zijn en met dezelfde dingen bezig zijn zoals het kopen van een eerste huis of naar festivals gaan. Tegelijkertijd zit ik aan de relatiekant met c-level aan tafel als volwaardige sparringpartner. Op beide fronten ben ik met een hele leuke doelgroep bezig.’

Bij LEMON werk je natuurlijk specifiek voor financials. Wat is daar zo leuk aan?

‘Finance lijkt op het eerste gezicht heel specifiek, maar eigenlijk is het heel breed. Het is de rode draad binnen een organisatie. Finance professionals zijn degene die het meest weten van het hele bedrijf. Zo weten ze alles van het businessmodel en zijn ze betrokken bij iedere afdeling in de organisatie. Financials kunnen de vertaalslag maken van cijfers naar de business waardoor het echt begint te leven. Dat maakt dit werk extra leuk en interessant.’

‘De finance functies waar wij bij betrokken zijn, zijn vaak strategische functies op bepaalde posities in het bedrijf waar men echt waarde toevoegt. Het identificeren van wat iemand dan precies toevoegt en met wie je dat doet, zijn hele dynamische vraagstukken om te op te lossen.’

‘We werken niet voor de financiële sector zoals banken en verzekeringsmaatschappijen. Dat is vaak een misverstand. Wij werken uitsluitend voor het commerciële bedrijfsleven. De grote namen zoals een KLM en een BOL.COM kennen de meeste mensen wel, maar er zijn zoveel b2b bedrijven die wat minder bekend zijn, maar een hele interessante business hebben. Je horizon wordt hierdoor verbreedt omdat je ziet wat er allemaal is qua commercieel bedrijfsleven in Nederland.’

‘Doordat we ons richten op financials die een tweede of derde stap in hun carrière zetten, is het gemakkelijk te herkennen wat hun ambities zijn. Ze hebben vaak hun eerste ervaring opgedaan en willen graag een volgende stap zetten waarbij het niet alleen om de inhoud draait. Het zijn voornamelijk millennials die een impact willen maken en veel waarde hechten aan de werkomgeving waarin ze terechtkomen. Je brengt iemands behoeften in kaart, waarbij niet alleen de inhoud van de functie moet passen bij de volgende stap, het gaat vaak om veel meer dan dat. Hoe wil iemand zich persoonlijk ontwikkelen? Wil iemand in een andere omgeving werken of van sector veranderen? Er zijn zoveel facetten die meespelen bij het nemen van zo’n nieuwe stap. Het is heel leuk om de mogelijkheden voor iemand te kunnen schetsen.’

‘Daarnaast staan we bij klanten bekend als een betrouwbare partner voor advies. Organisaties betrekken ons bij hoe een finance afdeling eruitziet en we zijn in het gesprek een gelijkwaardige sparringpartner. Wij zien zoveel organisaties, teams en finance professionals dat we heel goed weten wat werkt en wat niet werkt. Dat maakt het werk extra leuk.’

Hoe is de sfeer bij jullie op kantoor? 

‘We krijgen van iedereen die hier werkt of heeft gewerkt terug dat het een warm bad is waar ze in terecht komen. Iedereen is heel hartelijk, open en geïnteresseerd naar elkaar. Wij zijn totaal geen hiërarchisch kantoor en ook de partners zijn heel benaderbaar. Nieuwe collega’s voelen zich heel snel onderdeel van het bedrijf, ook al werken ze er bijvoorbeeld pas net een maand.’ 

‘Je krijgt ook veel begeleiding intern. Het fijne is dat we binnen LIME Search en LEMON Search een hele mix van mensen hebben qua ervaring.  Collega’s die net aan het begin van hun carrière staan en collega’s die al jarenlange ervaring hebben binnen de markt. Wanneer je net begint, kost alles net wat meer energie en kan je je nog wat meer druk maken over bepaalde zaken. Het is fijn dat je dan veel mensen om je heen hebt die je daarbij kunnen helpen en begeleiden.’

Wat doen jullie binnen LEMON aan teambuilding ?

‘Inhoudelijk word je gelijk overal bij betrokken en ga je vanaf dag één mee naar interviews en afspraken. Er is veel persoonlijke begeleiding met tijd en ruimte om dingen te vragen.’

‘We zijn gemiddeld zo’n vier dagen op kantoor en dat vind ik wel prettig. Dan kun je makkelijker sparren samen. Zo kun je leunen op elkaars ervaring en expertise. Je werkt ook altijd met z’n tweeën aan een opdracht, waardoor je er nooit alleen voor staat. Ik denk dat wanneer je prettig kunt samenwerken, alles wat daaruit voortvloeit, zoals de borrels, automatisch ook leuk is.’

‘Naast het inhoudelijke stuk doen we ook veel samen. Zo sporten we samen tijdens de maandagavond bootcamp, we lunchen samen en hebben verschillende teamuitjes en borrels.’

Wat maakt voor jou een team?

‘Binnen het gehele kantoor is iedereen totaal anders en toch zijn we echt een team samen en maakt het niet uit met wie je samen bij de lunch zit.’

‘Ik denk dat het start met dat iedereen zichzelf kan zijn op kantoor doordat we zo open zijn naar elkaar. Doordat iedereen zo verschillend is, kunnen we ons juist heel erg verbinden met de gemeenschappelijke raakvlakken zoals humor en oprechte interesse in mensen. Iedereen op kantoor is heel mensgericht. Dat moet ook wel want we zijn doorlopend met mensen in contact.’

‘Daarnaast is vertrouwen een hele belangrijke pijler. Ik weet gewoon dat we op elkaar kunnen bouwen binnen het team. We zijn met elkaar ook vrij pragmatisch ingesteld. Je kan uren over iets gaan praten, maar uiteindelijk moet je ook gewoon door.’

Waar word je blij van?

‘Ik hou echt van eten en drinken en vind het al helemaal leuk als het goed bij elkaar past. Daarom vind ik de gastronomie ook zo mooi. Ik vind het onwijs verbindend en word echt blij als mensen het naar hun zin hebben.’

‘Daarom vind ik de cultuur binnen LEMON ook zo belangrijk en sluit dit hierbij aan. Heel veel mensen houden van borrelen en eten en ik vind het echt gezellig op kantoor. Je kunt hier goed en ambitieus in je werk zijn én het heel gezellig hebben met elkaar. Ik vind ook dat dat hand in hand moet kunnen gaan. Ik word er ook blij van dat ik het hier zo naar mijn zin heb.’

‘Ook al heb je een mindere dag qua werk, ik weet dat er een heel fijn team is waar ik op kan bouwen. Een team waarbij je kan lachen, jezelf kan zijn en ook nog op een leuke manier je werk kan doen.

Wat had je eerder in je carrière willen weten? 

‘Ik zou mezelf als advies geven om niet zo te stressen over beginnen met werken. Ik vond na mijn studie dat ik echt geen master meer kon gaan doen omdat ik anders ‘te laat’ zou zijn op de arbeidsmarkt. Nu vind ik dat echt onzin en denk ik dat levenservaring zoveel belangrijker is dan dat eerste jaar werkervaring. Je leert in die eerste jaren vooral te leren werken. Zoals het nakomen van afspraken, het ontwikkelen van een goede werkhouding en het aangeven van grenzen. De inhoud komt later in je carrière pas.’

‘Ik zou nu zeggen: ga lekker reizen, ga een taal leren, ga vrijwilligerswerk doen of begin gewoon ergens. Maak het niet groter dan dat het is. Ga dingen zien van de wereld net buiten je comfortzone en gun jezelf de tijd om een andere omgeving en/of cultuur te leren kennen.’

‘Neem jezelf niet zo serieus. Als die eerste baan het niet is dan stop je toch en zoek je een volgende baan. Uiteindelijk kom je er toch wel.’

Wat is jouw volgende stap binnen je carrière?

‘Ik verheug me er heel erg op om mijn kennis en ervaring over te gaan brengen op de wat meer junior consultants in het team. Ik vind het leuk om te zien hoe je met een paar kleine tips iemand iets mee kan geven waardoor hij/zij het de volgende keer zelf kan. Daar wordt iemand blij en trots van en daar word ik vervolgens ook weer heel blij en trots van.’

Heb je een laatste advies voor iemand die op zoek is naar een nieuwe uitdaging in zijn/ haar carrière?

‘Stel je voor dat je een functie niet voor de volle 100% interessant vindt, ga dan sowieso op gesprek. Gesprekken zijn bouwstenen om te weten wat je wilt, maar voer die gesprekken ook wanneer de functie net niet volledig aansluit. Je gaat sowieso iets uit het gesprek halen wat je weer mee kan nemen in je zoektocht en volgend gesprek.’

‘Daarnaast hoop ik dat mensen recruitment een kans willen geven. Binnen organisaties zijn het echt de mensen die het verschil maken in het vak. Dus wanneer je ergens toch voelt van ‘dit is misschien wel iets voor mij’, ga op gesprek en kijk of je een klik hebt met de mensen die er werken.’

Ook nieuwsgierig geworden om te werken bij LEMON? Of wil je graag meer weten over wat consultant bij LEMON inhoudt? Neem dan contact op met Claudia Jonkers (c.jonkers@lemonsearch.nl).

Share
Email
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter