Consultant LEMON

Behind the scenes – De carrière van Monique: van Hotelschool naar Consultant bij LEMON

Amsterdam

We kennen vaak alle ins- en outs van een bedrijf en zijn volledig op de hoogte van de ambities van finance professionals, maar wie zijn wij zelf eigenlijk? 

Deze week spreken we Monique, Senior Consultant bij LEMON. Monique is na haar studie aan de Hoge Hotelschool Maastricht het recruitment- en executive search vak ingerold. Wat vindt Monique zo leuk aan executive search? En wat maakt finance interessant? 


Monique, je hebt zelf aan de Hotelschool in Maastricht gestudeerd. Kun je ons eens meenemen in jouw carrièrepad en ambities?

‘Mijn ouders hebben beide aan de Hotelschool Maastricht gestudeerd. Omdat zij het beide erg naar hun zin hadden gehad, was ik zelf ook nieuwsgierig geworden. Het is een brede, mensgerichte opleiding en ik voelde me er gelijk op mijn plek. In de gastvrijheidsindustrie ben je de hele dag met mensen bezig en daar kreeg ik (nog steeds) heel veel energie van.’

‘Ondanks dat ik het naar mijn zin had, wilde ik na mijn studie niet verder de hospitality industrie in, maar wilde ik wél nog steeds iets ‘servicegericht’ blijven doen. Via via kwam ik bij een internationaal recruitment bureau in Amsterdam te werken. Het in kaart brengen van de behoefte van de klant en vervolgens het bij elkaar brengen van de professional en de klant vind ik heel leuk. Echter vond ik de vorm en de inhoud van de rollen van deze organisatie minder spannend.’

‘Toen ik werd benaderd om bij LIME Search (LEMON Search bestond nog niet) te komen praten, wist ik dat een kleiner en persoonlijker bureau met meer diversiteit in klanten beter bij me paste. De inhoud van de rollen bij LIME daagde me uit om strategisch en inhoudelijk mee te denken met klanten en professionals. Daarnaast kon ik me gelijk goed vinden in waar LIME Search voor staat: kwaliteit, lange termijn en relatiemanagement. Na bijna 5 jaar zit ik hier nog steeds erg goed op mijn plek.’

Waarom recruitment?

‘Recruitment heeft niet altijd een goede naam, wat ik niet terecht vind. Op een markt waar zoveel druk op staat kan het contact al snel wat vluchtig worden bij sommige bureaus. Hierdoor kunnen professionals het gevoel krijgen dat ze ‘een nummer’ zijn. Ik vind het juist een uitdaging om te laten zien dat recruitment ook anders kan. Wij nemen altijd ruim de tijd om iemand te leren kennen.’

‘Recruitment is een vrij jong vak met op dit moment een gunstige arbeidsmarkt. Ik denk dat wanneer de markt ‘minder gunstig’ is dat dan de sterke partijen overblijven, waarbij het ook echt gaat om relatiemanagement.’

Wat is Executive search eigenlijk?

‘Executive search is wat mij betreft gevraagd én ongevraagd advies geven. Wanneer je klant een bepaald profiel en salaris heeft bepaald, waarvan je weet dat het in de markt nu niet haalbaar is, dan zeg je dat. Het is belangrijk om op zo’n moment de klant inhoudelijk te ‘challengen’. Om door te vragen welke competenties en ervaringen het belangrijkste zijn en om samen de opties te verkennen. Dat is wat mij betreft waar dit vak over gaat: je klant geven wat zij nodig heeft én out of the box te laten denken.’

‘Niet zomaar een checklist afwerken. Er zijn zoveel dingen die niet op een cv staan. Het gaat er bij ons om wie de persoon is achter het cv, dit toetsen we met vragen als ‘hoe heeft iemand zich ontwikkeld’ en ‘waar wordt hij/zij blij van’. Dat in kaart brengen, toetsen aan de behoefte van ons zakelijke netwerk en vervolgens bij elkaar brengen, is waar ons vak écht over gaat.’

Waar ben je het meest trots op? 

‘Dat we LEMON Search op de kaart hebben gezet als partner bij een jongere doelgroep in het finance netwerk. Claudia en ik begonnen destijds met twaalf rollen en nul kandidaten. Nu vijf jaar later zijn we met een team van acht man en zijn we gevestigd in een apart deel van het kantoor. We zijn echt een bedrijf geworden. Van een idee met twee bureaus in de hoek is het nu volwassen geworden.’

‘Daarnaast ben ik zelf ook volwassen geworden in mijn carrière. Ik heb leren omgaan met het aangeven van mijn eigen grenzen en ik ben inhoudelijk gegroeid. Zo neem ik bijvoorbeeld mijn werk niet meer mee naar huis.’

Bij LEMON werk je natuurlijk specifiek voor financials. Wat is daar zo leuk aan?

  1. Finance is de rode draad binnen een organisatie. Finance professionals zijn degene die het meest weten binnen het hele bedrijf. Zij kunnen de vertaalslag maken van cijfers naar de business waardoor het echt begint te leven. Dat maakt dit werk extra leuk en interessant.
  2. Ook zijn de finance functies waar wij bij betrokken zijn vaak strategische functies op bepaalde posities in het bedrijf waar men echt waarde toevoegt. Het identificeren van wat iemand dan precies toevoegt en met wie je dat doet, zijn hele dynamische vraagstukken om te op te lossen.
  3. Wij werken uitsluitend voor het commerciële bedrijfsleven en dus niet voor de financiële sector (banken en verzekeringsmaatschappijen). De grote namen zoals een KLM en een BOL.COM kennen de meeste mensen wel, maar er zijn zoveel b2b bedrijven die wat minder bekend zijn, maar een hele interessante business hebben. Hierdoor word je horizon enorm verbreedt omdat je ziet wat er allemaal is qua commercieel bedrijfsleven in Nederland.
  4. Doordat we ons richten op financials die een tweede of derde stap in hun carrière zetten, gaat het niet alleen om de inhoud van de functie, maar om veel meer dan dat. Hoe wil iemand zich persoonlijk ontwikkelen? Wil iemand in een andere omgeving werken of van sector veranderen? Er zijn zoveel facetten die meespelen bij het nemen van zo’n nieuwe stap. Het is heel leuk om de mogelijkheden voor iemand te kunnen schetsen.

Hoe is de sfeer bij jullie op kantoor? 

‘Naar onze relaties toe zijn we een gedegen gesprekspartner op niveau met jarenlange ervaring en expertise, maar intern is er genoeg ruimte om fouten te maken, om te leren en ook gewoon lol te hebben met elkaar.’

‘We krijgen van iedereen die hier werkt of heeft gewerkt terug dat het vanaf dag één, een warm bad is waar ze in terecht komen. Iedereen is heel hartelijk, open en geïnteresseerd naar elkaar. Wij zijn totaal geen hiërarchisch kantoor en ook de partners zijn heel benaderbaar.’

Wat doen jullie binnen LEMON aan teambuilding ?

‘Inhoudelijk word je gelijk overal bij betrokken en ga je vanaf dag één mee naar interviews en afspraken. Er is veel persoonlijke begeleiding met tijd en ruimte om dingen te vragen. 

‘We zijn gemiddeld zo’n vier dagen op kantoor en dat vind ik wel prettig. Dan kun je makkelijker sparren samen. Zo kun je leunen op elkaars ervaring en expertise. Je werkt ook altijd met z’n tweeën aan een opdracht, waardoor je er nooit alleen voor staat. Vertrouwen is een hele belangrijke pijler intern. Je weet hierdoor dat je op elkaar kan bouwen binnen LEMON én LIME.’

‘Naast het inhoudelijke stuk doen we ook veel activiteiten samen. Zo sporten we samen tijdens de maandagavond bootcamp, we lunchen samen en hebben verschillende teamuitjes en borrels. Je kunt hier goed en ambitieus in je werk zijn én het heel gezellig hebben met elkaar. Ik vind ook dat dat hand in hand moet kunnen gaan. Ook al heb je een mindere dag qua werk, ik weet dat er een heel fijn team is waar ik op kan bouwen. Een team waarbij je kan lachen, jezelf kan zijn en ook nog op een leuke manier je werk kan doen.’

Wat had je eerder in je carrière willen weten? 

‘Ik zou mezelf als advies geven om niet zo te stressen over beginnen met werken. Ik vond dat ik na mijn studie geen master meer kon gaan doen, omdat ik anders ‘te laat’ zou zijn op de arbeidsmarkt. Echt onzin. Ik denk dat levenservaring belangrijker is dan dat eerste jaar werkervaring. Je leert in die eerste jaren vooral te leren werken. Zoals het nakomen van afspraken, het ontwikkelen van een goede werkhouding en het aangeven van grenzen. De inhoud komt later in je carrière pas.’

‘Ik zou daarom nu zeggen: ga lekker reizen, ga een taal leren, ga vrijwilligerswerk doen of begin gewoon ergens. Maak het niet groter dan dat het is. Neem jezelf niet zo serieus. Als die eerste baan het niet is dan stop je en zoek je een volgende baan. Uiteindelijk kom je er toch wel.’

Wat is jouw volgende stap binnen je carrière?

‘Ik verheug me er heel erg op om mijn kennis en ervaring over te gaan brengen op de wat meer junior consultants in het team. Ik vind het leuk om te zien hoe je met een paar kleine tips iemand iets mee kan geven waardoor hij/zij het de volgende keer zelf kan. Daar wordt iemand blij en trots van en daar word ik vervolgens ook weer heel blij en trots van.’

Heb je een laatste advies voor iemand die op zoek is naar een nieuwe uitdaging in zijn/ haar carrière?

‘Stel je voor dat je een functie niet voor de volle 100% interessant vindt, ga dan sowieso op gesprek. Gesprekken zijn bouwstenen om te weten wat je wilt, maar voer die gesprekken ook wanneer de functie net niet volledig aansluit. Je gaat sowieso iets uit het gesprek halen wat je weer mee kan nemen in je zoektocht en volgend gesprek.’

‘Daarnaast hoop ik dat mensen recruitment een kans willen geven. Binnen organisaties zijn het echt de mensen die het verschil maken in het vak. Dus wanneer je ergens toch voelt van ‘dit is misschien wel iets voor mij’, ga op gesprek en kijk of je een klik hebt met de mensen die er werken.’

Ook nieuwsgierig geworden om te werken bij LEMON? Of wil je graag meer weten over wat consultant bij LEMON inhoudt? Neem dan contact op met Claudia Jonkers (c.jonkers@lemonsearch.nl).

Share
Email
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter