Het carrièrepad van Harald Werner, CFO bij To-Increase

Amsterdam

Financials zitten overal. Bij grote corporates, scale-ups en MKB; familibedrijven, PE portfolio organisaties of beursgenoteerde bedrijven. Unieke organisaties met unieke finance functies. Daardoor zien we binnen het werkgebied van finance veel diversiteit. Om je een beeld te geven van de finance functie in een specifieke setting, laten we financials zélf aan het woord.

We spraken Harald Werner, CFO bij To-Increase: internationale SaaS leider / ISV voor Microsoft Dynamics 365 business applicaties. Onlangs heeft To-Increase het portfolio uitgebreid middels de acquisitie van het in Milaan gevestigde “AX for Pharma”. Dit bedrijf  ontwikkelt en implementeert software voor de farmaceutische industrie. Met deze acquisitie ondersteunt To-Increase, met haar ruim 200 werknemers, meer dan 2200 klanten wereldwijd.

Wij zijn benieuwd naar het carrièrepad van Harald. Harald, wat was voor jou de start van jouw carrière?
Na een studie in bedrijfseconomie met specialisatie in IT, begon ik mijn carrière bij de afdeling personeelszaken van Mercedes-Benz in Stuttgart. Een uitdagende functie waarbij ik als interface fungeerde tussen IT en HR. Mijn taak was om alles van de HR afdeling goed bij de IT afdeling terecht te laten komen, zodat het correct kon worden doorgevoerd en geïmplementeerd. Alle software werd destijds zelfgemaakt. Dat is nu niet meer voor te stellen. Na twee jaar startte ik binnen de afdeling finance. Ik heb binnen Mercedes-Benz diverse functies gehad. Daarin heb ik me heel breed opgesteld, zodat ik in het vervolg van mijn carrière nog alle kanten op kon.

Wat was de grootste les als FD bij Hewlett Packard (HP)?
Wat ik vóór HP niet kende en vervolgens daar heb geleerd, was de enorme dynamiek en permanente kostendruk. Ieder jaar moesten we een aantal procent bezuinigen om geld vrij te spelen voor investeringen en innovaties. Dat ging uiteraard ook gepaard met de impact op de werkplekken van medewerkers. We waren continu bezig met het outsourcen van teams naar andere lageloonlanden. Ik ontwikkelde hierdoor een hoge mate van executie discipline toe te passen binnen de finance functie.

Het belangrijkst is dat de missie en visie van het bedrijf bij je eigen kernwaarden passen. Bij HP, een Amerikaans bedrijf, was er sprake van veel discipline en top-down management. In die tijd kon ik daar wel iets mee als financiële man. Terugkijkend zie ik dat dit soms ten koste ging van de snelheid en noodzaak om ook nuances te zien.

Hoe heb je dit inzicht meegenomen in jouw rol als CFO bij To-Increase?
In een snel groeiend bedrijf, zoals To-Increase, gaat het voornamelijk om schaalbaarheid en de kwaliteit van de dienstverlening en niet zo zeer om het drukken van de kosten. Uiteraard moet je onnodige uitgaven voorkomen.

Ik vind dat je de kracht, kennis en creativiteit van alle medewerkers tot zijn recht kan en moet laten komen. Het is uiteraard belangrijk om je aan te passen binnen bepaalde bandbreedtes, zonder je eigen kernwaarden op te geven.

Je kan als financial vrij veel kanten op. Wist jij al vroeg welke kant je op wilde?
Binnen finance heb je verschillende gespecialiseerde functies, zoals treasury, boekhouding, business control, en nog veel meer. Voor mij was het al vroeg duidelijk dat ik dichtbij de business wilde zitten, om zo positieve invloed uit te oefenen.

De grootste successen vier je samen met de business. Bijvoorbeeld wanneer we goede rapportages draaien, goede inzichten verkrijgen waar we nog beter en nog succesvoller door kunnen zijn of een deal binnenhalen met elkaar. Vlak voor ons interview had ik een mooi gesprek met de CFO van een bedrijf waar we graag zaken mee willen doen. In een vroege fase binnen het project heb ik contact gelegd met hem, de organisatie alvast voorgesteld en mijn eigen waarden gedeeld. Dit werd enorm gewaardeerd. Zij nemen namelijk vaak besluiten op basis van het menselijke aspect in een samenwerking. Zo zie ik dat ook. Het is belangrijk om goed in contact te staan met de business.

Hoe kwam je erachter dat connectie met de business zo waardevol is?
Door feedback van collega’s en eigen reflectie. Ooit las ik in een interview dat als je succesvol bent, je meestal heel dicht bij je eigen kernwaarden opereert.

Ik vind het fijn om in een bedrijf te werken dat de ruimte geeft om je eigen waarden na te leven. Ik zou anders geen succes hebben. Door deze vrijheid ontstaat authentieke omgang tussen mensen en een veel levendigere organisatie. 

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren waar je op let bij de overstap naar een nieuw bedrijf en functie? 
Ik kijk altijd naar de mogelijkheden om toegevoegde waarde te leveren op basis van mijn kennis, ervaring en ambitie. Ik kijk naar hoe groot de overstap is en of dit realistisch is voor mij. Wat breng ik mee waar ik nu al comfortabel mee ben en waar zit nog uitdaging voor mij? Er moet sprake zijn van een juiste mix tussen ‘nieuw terrein’ en gebieden waar je al ervaring mee hebt. Wanneer je merkt dat eigenlijk alles nieuw is, dan is de stap waarschijnlijk te groot. Een functie met de juiste balans tussen nieuw en bekend terrein biedt dan vaak een goede tussenstap in de juiste richting.

De organisatiecultuur is voor mij ook een van de belangrijkste punten waar ik naar kijk. Ik was onlangs bij een van onze partner bedrijven waar een vrij hiërarchische sfeer heerst. Ik houd meer van een platte en open organisatiecultuur. Er is hierin geen goed of fout. Belangrijk is dat je eerlijk bent over wat bij jou past.

Naast een goed passende organisatiecultuur en de mogelijkheid om toegevoegde waarde te leveren, is passie voor het product of de dienst van de organisatie essentieel. Zonder passie en affiniteit gaat het aan beide kanten niet werken.

Je bent nu bijna twee jaar CFO bij To-Increase. Wat is jouw top drie van hoogtepunten tot nu toe?
Het ontwikkelen en aannemen van getalenteerde mensen vind ik geweldig. Ik vind het fijn om te zien dat wanneer je ruimte, purpose en zelfvertrouwen geeft, je dit terugziet in de groei van getalenteerde mensen.

Het overtreffen van onze doelstellingen over de afgelopen kwartalen geeft echt een kick. Toen ik startte in deze rol heb ik goed gekeken naar de actuele status en forecast. Ik heb concrete verbeterpunten opgesteld en gekeken naar welke insights we konden gebruiken om de business nog beter te ondersteunen. Inmiddels vertaalt dit zich in betere performance. Dit was uiteraard zonder mijn collega’s in de business niet mogelijk geweest. Onlangs hebben we bijvoorbeeld binnen legal het ‘contracten landschap’ met onze klanten versoepeld. Hierdoor kunnen we nu in dezelfde tijd meer contracten afhandelen, wat resulteert in betere businessresultaten. Geweldig om de impact van zo’n concrete en tegelijkertijd simpele handeling te zien.

 Ik ben ook heel blij met de uitstekende samenwerking met mijn CEO, het ManagementTeam en alle medewerkers, de Supervisory Board en onze investeerders van Rivean Capital.

Wat voor type organisatie is To-Increase?
We zijn een internationale organisatie met een platte en mensgerichte cultuur. We werken samen in diverse teams. Ik stuur op dit moment 14 mensen uit 8 verschillende landen aan in Finance, HR, IT en Legal. Dat is toch geweldig! Er is een goede samenwerking en ook ruimte voor informele gesprekken, events en spontane initiatieven zoals onlangs een ‘spicy-salsa-challenge’.

We kunnen onze missie en visie uiteraard alleen bereiken met gemotiveerde medewerkers. Duidelijke persoonlijke doelstellingen helpen daarbij. Een manager moet daarom in staat zijn de vertaalslag te maken van de bedrijfsstrategie naar operationele uitvoering. Als organisatie doen we veel om onze managers hierin te laten ontwikkelen, zodat er duidelijkheid is in alle lagen van de organisatie. 

Daarnaast doen wij veel op het ESG gebied. Zo planten we bomen in Zuid-Amerika en hebben we afgelopen vrijdag nog met elkaar plastic uit de Amsterdamse grachten gehaald.

“Ik wil een situatie creëren waardoor we samen met nieuwe collega’s een nog sterkere groep vormen.”

Waar let je op bij de samenstelling van jouw team en het aannemen van nieuwe financials? 
Als organisatie moet je blijven versterken. Daarom vind ik het belangrijk om mensen aan te nemen die de organisatie verder kunnen brengen. Mensen die iets toevoegen op het gebied van kennis, ervaring of cultuur. Bij het aannemen van nieuwe collega’s houd ik er rekening mee dat iemand past binnen de organisatie en zich welkom voelt. Ik wil een situatie creëren waardoor we samen met nieuwe collega’s een nog sterkere groep vormen. Daarnaast zoek ik altijd naar mensen die de ambitie hebben om door te groeien en zich willen ontwikkelen.

Wat zou je financials willen meegeven die nadenken over een 2e of 3e stap in hun carrière?
Als je jong bent moet de leercurve steil zijn. Stagneer niet. Vermijd te lang routinematig werk en zoek weloverwogen de uitdagingen op. Omgeef je met mensen van wie je veel kan leren. Wanneer je collega’s aanstuurt, probeer dan collega’s in je team te hebben die op bepaalde gebieden beter zijn dan jij. Vul elkaar aan.

Als laatste is het belangrijk om te weten wat je intrinsieke motivatie is. Daarin moet je altijd eerlijk blijven naar jezelf. Weet wat jou motiveert en hoe je omgaat met tegenslagen. Sta je achter het product, begrijp je het product en spreekt de organisatiecultuur je aan? Alleen iets doen voor een mooie titel werkt nooit.

Ben jij ook nieuwsgierig naar wat een nieuwe stap voor jou kan betekenen en wil je dat we met je meedenken? Of ben je benieuwd naar meer context over de verschillende omgevingen waar je als financial terecht kan komen? Neem dan contact met ons op via info@lemonsearch.nl.

Share
Email
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter