Bastiaan van de Laar over de stap naar Jumbo Visma

Amsterdam

Financials zitten overal. Van grote corporates, scale-ups tot MKB; family owned, PE of listed. Maar de ene functie is de andere niet. Om de grote verscheidenheid binnen de markt te laten zien en je een beeld te geven van wat de “finance functie” binnen een bepaalde setting inhoudt, laten we financials graag zélf aan het woord. Vandaag de beurt aan aan Bastiaan van de Laar. Hij is sinds mei 2021 Manager Finance & Business Control bij Team Jumbo-Visma. Een functie waarbij sportieve winst de focus heeft. Dat is toch net even anders werken. Een grote switch voor Bastiaan die 8 jaar binnen de BIG4 heeft gewerkt.

Kun je iets over jouw carrièrepad vertellen? Wilde je altijd al iets met finance doen?

Nee niet direct! Ik ben altijd heel breed geïnteresseerd geweest, ik vond het daarom ook wel lastig om toentertijd de juiste opleiding te vinden. Rechten, marketing, iets met HR of toch bedrijfskunde; het leek mij allemaal wel wat. Daarom koos ik de opleiding business administration. Zodat ik zoveel mogelijk paden zo lang mogelijk open kon houden.

Tijdens die studie kreeg ik verschillende kanten van het bedrijfsleven te zien. Toen merkte ik al snel dat het accountingvak mij goed lag. Na mijn bachelor heb ik dan ook de masteropleiding Accounting gedaan in Tilburg en daarna de stap gemaakt naar Deloitte. Vervolgens het “gebruikelijke pad” bewandeld en de opleiding tot registeraccountant gedaan. Ik heb daar 8 jaar met veel plezier gewerkt. Ik ben trouwens wel altijd breed georiënteerd gebleven en heb altijd geprobeerd om bij zo veel mogelijk bedrijven in de keuken te kijken.   

Bewuste keuze om breed georiënteerd te blijven?

Jazeker! Ergens wist ik wel dat ik niet voor altijd in de accounting zou blijven. Ik stond wel open voor een rol die echt die bredere scope binnen een business had, maar het duurde even totdat die op mijn pad kwam.

Hoe is dat gegaan? Ben je specifiek op zoek gegaan of kwam het gewoon op je pad?

Eigenlijk kwam het zo op mijn pad, nog voor ik echt op zoek ging, exact op het juiste moment. Ik merkte dat ik meer behoefte had aan creativiteit. Ik werkte voornamelijk in de audit en dat werd steeds meer regelgeving- en compliance gericht. Ik had al besloten dat dit mijn laatste auditseizoen was. Mijn plan was om eerst even bij te komen na die hectische tijd en dan rustig op zoek te gaan naar mijn volgende stap. Maar in mijn eerste week als vrij man kwam Team Jumbo-Visma meteen op mijn pad. Daar kon ik natuurlijk geen nee op zeggen. 

Hoe is die overstap voor jou geweest?

Ik ben zelf een enorm sportfan, dus ik hoopte altijd wel al bij dit type organisatie terecht te komen. En dan ook nog direct op een functie die zo breed is en eigenlijk nog ontwikkeld moet worden… Ja, dat bevalt mij enorm goed! Het is precies die afwisseling tussen finance en de business waar ik naar op zoek was.

Daarnaast is het ook echt werken in een team met verschillende disciplines, maar uiteindelijk gaan we allemaal voor dat zelfde doel: sportieve winst. En dat is echt anders dan bij een traditioneel bedrijf, maar ontzettend gaaf!

Qua functie is het grootste verschil met mijn vorige rol dat ik geen deel meer uitmaak van een gestructureerd team dat is opgebouwd uit verschillende functielagen, maar zelf verantwoordelijk ben voor het financiële reilen en zeilen van de organisatie. Ik schakel daarom vooral met andere leden van het managementteam die een commerciële, juridische of sportieve invalshoek hebben. Bij Deloitte gingen veel van mijn telefoontjes over project management en tijdslijnen; als ik nu word gebeld is dat om nieuwe kansen te bespreken of met iemand mee te denken over de financiële kant van het verhaal. Dat lijkt iets kleins, maar is wel een groot cultureel verschil ten opzichte van mijn vorige rol. 

Hoe is het om ergens te werken waar sportieve winst eigenlijk voor de financiële winst gaat?

Ja dat was zeker in het begin wel even wennen. Alles binnen het bedrijf is erop gericht om de kans op sportieve winst te vergroten. Dit betekent, zelfs wanneer je verantwoordelijk bent voor finance, dat je op een heel andere manier met de cijfers bezig bent. Dat is ook direct de grootste uitdaging binnen deze functie. Bij andere organisaties draait het uiteindelijk om het geld. De meeste commerciële bedrijven streven naar zoveel mogelijk financiële winst, maar bij Team Jumbo-Visma wordt altijd gekeken of onze financiële winst kan worden ingezet om de kans op sportieve winst te vergroten. Dat is dan weer goed voor het team op de lange termijn. In beide gevallen is een organisatie blij met een paar miljoen euro winst, maar bij ons is de winst op de fiets en op de schaatsen belangrijker dan de winst in de boekhouding. Dat is echt een hele andere mindset.

Ik zeg altijd, de belangrijkste pagina in de jaarrekening is hier die met de medailles en overwinningen die we behaald hebben. 

En wat is dan jouw rol hierin?

Het is een soort CFO-rol: in grote lijnen komt het neer op het beheren van budgetten, contacten onderhouden met sportbonden, leveranciers en sponsoren, zorgen dat we de financial fair play regels volgen en intern zorgen dat iedereen op de hoogte is van de juiste financiële informatie om hun beslissingen voor het team te nemen.

Overigens heerst er hier wel een soort start-up cultuur hoor. Iedereen staat met zijn spreekwoordelijke “poten in de klei” en is niet te beroerd om taken buiten hun functieprofiel op te pakken. Dus ja het is een CFO-rol, maar als er iets moet gebeuren werk ik net zo goed mee in de lijn. Veel administratieve taken worden uitbesteed. De sportploegen zijn de laatste 10 jaar ontzettend gegroeid, waardoor Team Jumbo-Visma nu bij de grootste 3 sportploegen van Nederland hoort. De financiële processen en managementtaken groeien dan ook mee, dus ook achter de schermen wordt de organisatie elke dag wat groter en beter.

 “De financial fair play regels”, daar moet je mij even helpen – dat is vast iets sport specifieks?

Ja, dat zijn de regels vanuit de sportbonden. Je moet laten zien dat je financieel gezond bent en de salarissen van de sporters kunt betalen. Ze hebben hiervoor vrij regelmatig rapportages nodig en daar ben ik verantwoordelijk voor. 

We hebben het al even gehad over de verschillen. Maar ik neem aan dat je toch ook wel van je ervaring bij Deloitte meeneemt naar deze functie?

Ja zeker! Poeh, ik weet niet eens waar te beginnen. Want natuurlijk zijn er enorm veel dingen die je daar leert en die ik nu nog altijd meeneem. Een van de eerste dingen die in mij opkomt is de ontwikkeling in je communicatievaardigheden. Je spreekt zoveel verschillende mensen binnen verschillende branches als je bij Deloitte werkt, daardoor weet je op een gegeven moment wel hoe je een gesprek in moet gaan om er iets uit te halen. Daar heb ik hier elke dag nog wat aan, een sportploeg heeft natuurlijk veel stakeholders. 

Ik heb financieel en inhoudelijk ook veel gezien in verschillende teams en binnen verschillende type bedrijven. Je leert bij een bedrijf als Deloitte echt snel schakelen, effectief samenwerken met veel verschillende soorten mensen en je leert ook enorm veel in projectmanagement. Het is wat dat betreft echt de perfecte basis voor een functie als deze.

Wat voor tips zou jij nog willen geven aan financials aan het begin van hun carrière?

Dat dat geijkte pad binnen de accountancy heel waardevol kan zijn voor de rest van je carrière. Als ik drie of vier jaar eerder was gestopt, dan had ik een functie zoals deze niet kunnen vervullen. Bij een Big 4 blijf je elk jaar zoveel leren, dat gaat echt hard. Die snelle ontwikkeling wordt wat dat betreft ook wel gewaarborgd door die geijkte paden. Je weet heel goed wat je moet doen om te blijven groeien en je kunt heel gefocust aan je eigen skills en carrière werken.

Maar ook binnen zo’n BIG4 is er heel veel mogelijk qua persoonlijke ontwikkeling, als je maar aangeeft waar je interesse en ambitie liggen. Denk aan het begeleiden van startende collega’s, organiseren van evenementen of meewerken aan commerciële trajecten. Al die ervaring is mooi meegenomen. Als je geen energie meer krijgt van de werkweek die je hebt gehad en ook niet van de werkweken die eraan komen, is het misschien tijd om een overstap te maken.

Ben jij toe aan de overstap naar de business en wil je dat we met je meedenken? Of ben je benieuwd naar meer context over de verschillende omgevingen waar je als financial terecht kan komen? Neem dan contact met ons op via info@lemonsearch.nl.

Share
Email
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter