Starting @home toogethr

Amsterdam

Beginnen aan een nieuwe baan is altijd spannend. Je neemt afscheid van een vertrouwde plek en gaat je nieuwe werkomgeving eigen maken. Onbekenden worden collega’s, de organisatie leer je van top tot teen kennen en taken die je in het verleden misschien op de automatische piloot uitvoerde, vergen ineens meer energie en aandacht doordat alles anders is. Je zet een grote stap in je carrière én in je leven. Dat is spannend, vergt energie en aanpassingsvermogen, maar het is vooral ook heel leuk om jezelf weer zo uit te dagen! De intelligente Corona lockdown maakte echter alles anders. Om meer te weten te komen over het starten van een nieuwe baan tijdens deze lockdown sprak ik met Robin Oegema. Robin is in april 2020 gestart als CFO bij Toogethr, een Utrechtse start-up die door middel van hun ridesharing-platform en Smart Parking-oplossing voor zakelijke mobiliteit de parkeerdruk vermindert, de bereikbaarheid verbetert en het woon-werkverkeer verduurzaamt.

Digitaal afscheid
Op 15 maart 2020 werd een lockdown afgekondigd die voor velen langer zou duren dan verwacht. Thuiswerkplekken werden ingericht en veel Nederlanders werkten vanaf dat moment deels of volledig vanuit hun woonkamer, eetkamer of zolderkamer. Robin had een paar dagen voor dit moment zijn toenmalige baan opgezegd en keek uit naar zijn start bij Toogethr. Afscheid nemen van zijn collega’s, die inmiddels ook vrienden waren geworden, ging nét even anders dan anders. Namelijk niet met een borrel in een café om de hoek, zoals het in gedachten al was gepland, maar met een – niet minder leuke – digitale afscheidsborrel. Glazen klonken tegen beeldschermen in plaats van tegen elkaar, maar aan gezelligheid zeker geen gemis.

Eerste weken
In de weken voor zijn start bij Toogethr was er al veel contact tussen Robin en zijn nieuwe collega’s en werd hij goed op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Ook werd er samen gekeken naar een goede manier om op afstand te starten. Tijdens het sollicitatieproces had Robin gelukkig al een aantal keer binnen kunnen kijken bij zijn nieuwe werkplek, maar de echte start van zijn nieuwe baan ging ‘op afstand’, vanuit zijn woonkamer. Dat betekende dus geen ‘welkom’-mok of slingers op je bureau bij aankomst, maar wel gelijk een digitaal handboek, via de cloud toegang tot de belangrijkste documenten en een warm welkom tijdens het eerste werkoverleg via Zoom. Robin werd in zijn nieuwe rol verantwoordelijk voor de gehele finance bij Toogethr en dat vergt natuurlijk een goede overdracht: alle ins en outs moesten op tafel. Dat kan tot op zekere hoogte goed online, maar af en toe is het toch handiger om face-to-face zaken door te spreken, zoals het business model en details in het boekhoudpakket. Met de benodigde maatregelen (waaronder een grote ruimte, mondkapjes, desinfectiemiddel: inmiddels voor iedereen vertrouwd), is het gelukt om een aantal keer op het kantoor van Toogethr af te spreken met een collega om samen in de details te duiken.

Gezien de fase van het bedrijf moest Robin gelijk aan de slag met het opzetten en inrichten van processen, zoals het P2P en O2C proces. Overleg met het MT gebeurde dagelijks, maar het opzetten van een financiële administratie was voor Robin in principe een eenmanstaak. Het vertrouwen dat hij kreeg vanuit de rest van het MT speelde daarin een grote rol. Toch is het juist in die eerste paar weken belangrijk om buiten dat je je nieuwe taken eigen maakt, ook contact te leggen met je nieuwe collega’s. En vooral dat gaat in tijden van lockdown nou net even wat moeilijker dan anders. Voor je het weet vliegt er een week voorbij waarin een door jou opgezet proces op rolletjes loopt, maar je nauwelijks een praatje bij de koffieautomaat hebt gemaakt. Normaal gesproken loopt Robin, van nature niet echt een ‘beller’, het liefst even bij een collega langs om iets af te stemmen en een praatje te maken. Om dit toch een beetje te kunnen nabootsen tijdens de lockdown, probeerde Robin vaker de telefoon te pakken om ook dit informele contact met collega’s te hebben. In een kleine organisatie als Toogethr verloopt veel communicatie niet via de ‘officiële’ kanalen en moet je je begeven in de digitale wandelgangen van het bedrijf, wil je als CFO een spilfunctie hebben. Doordat Robin zichzelf ‘digitaler’ opstelde en collega’s actief benaderde om dagelijkse dingen te bespreken, uitleg te vragen of gewoon even een praatje te maken, resulteerde dit in mooie wisselwerking: Robin werd zelf ook bekender bij collega’s en zij wisten hem beter te vinden.

De impact van de Coronacrisis bij je nieuwe werkgever
Toogethr, een ridesharing platform voor bedrijven, ondervindt op korte termijn grote impact van de Coronacrisis, want kortgezegd: geen woon-werkverkeer, geen reden om je rit te delen met collega’s. Robins start viel samen met de lockdown en juist door de gevolgen die dit heeft voor het bedrijf, viel hij met z’n neus in de boter. Niet even rustig inkomen, maar gelijk all-in. Door de mogelijke impact op het businessmodel, ontstond er grote behoefte aan scenarioanalyses en was er nauw contact met de aandeelhouders. Inhoudelijk bleek het een (welkome) uitdaging om de finance en scenario’s samen te laten komen. Robin dook gelijk de diepte in en kwam daardoor snel up to speed. Zijn analyses waren (en zijn) van grote waarde als het gaat om het toekomstbeeld en de strategie van het bedrijf, dat inmiddels een 1,5 meter-campagne heeft gelanceerd waarmee zij inspelen op het veranderende woon-werkverkeer. Bovendien heeft Toogethr een fiets-app, ridesharing-app en een parking-reserveringssysteem, dat organisaties kan helpen om hun werknemers weer met een zo laag mogelijk risico op besmetting naar kantoor te laten reizen. Werkgevers en werknemers denken door de Coronacrisis bewuster na over mobiliteit en woon-werkverkeer en juist dat heeft er voor gezorgd dat de diensten van Toogethr nóg relevanter zijn, zeker ook in tijden van een mogelijke ‘tweede golf’.

Hoe is het nu?
Robin werkt nu nog de helft van de week thuis en de andere helft op het kantoor in Utrecht. De afwisseling waarin hij zelf voor afzondering of reuring kan kiezen, bevalt hem erg goed. Hoewel de start van zijn nieuwe baan misschien niet verliep zoals hij van tevoren had gedacht, kijkt hij heel positief terug op de eerste maanden. Hoe hectisch het ook was, het heeft er wel voor gezorgd dat Robin in een stroomversnelling terecht kwam en dingen heeft meegemaakt die in een ‘normale’ tijd, zonder Corona, misschien nooit zo van belang zouden zijn geweest.

Tips!
Mocht jij ook binnenkort met een nieuwe baan starten, dan gaat dat waarschijnlijk ook (deels) op afstand. Robins tip: stel je proactief op en neem het voortouw! Nieuwe mensen leren kennen is namelijk cruciaal wanneer je een nieuwe baan begint en dat vergt misschien in deze tijd iéts meer moeite dan normaal. Hoe ongemakkelijk het misschien ook is, plan die ‘digitale koffie’ gewoon in, want dat zou je ‘normaal gesproken’ ook doen. Ontmoet mensen, ontdek welke raakvlakken een collega heeft met de functie die jij gaat doen en probeer te begrijpen wat een ander doet. Als de digitale weg niet helemaal jouw ding is, deel dit dan met je collega’s, zodat zij daar rekening mee kunnen houden en jou juist vaker kunnen benaderen en betrekken.

Denk jij er ook over na om te starten met een nieuwe baan in finance? Kijk eens op onze website of LinkedIn pagina voor onze openstaande vacatures of stuur even een mailtje naar n.verbokkem@lemonsearch.nl.

Share
Email
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter