Vivian Schoonderbeek over de stap van EY naar Scale-up Quin

Financials zitten overal. Van grote corporates, scale-ups tot MKB; family owned, PE of listed. Maar de ene functie is de andere niet. Om de grote verscheidenheid binnen de markt te laten zien en je een beeld te geven van wat de “finance functie” binnen een bepaalde setting inhoudt, laten we financials graag zélf aan het woord. Vandaag is het de beurt aan Vivian Schoonderbeek. Zij maakte de overstap van EY naar de scale up Quin.

Quin is een “R&D kindje” van de welbekende Bergman Clinics en is opgericht door Bart Malenstein. Met Quin willen zij een technologische verandering bewerkstelligen in het Nederlandse zorglandschap. Door gebruik te maken van de huidige technologie willen ze voor zowel patiënten als doktoren de diagnose en het zorgpad efficiënter maken.

Vivian, kun je wat meer over jezelf en je achtergrond vertellen?
Ik ben mijn financiële carrière begonnen bij EY, maar na een tijdje begon het toch te knagen. Dit paste eigenlijk niet helemaal bij mij, maar wat dan wel? Ik was eind twintig, RA titel behaald en klaar voor een volgende stap. Maar wat dan precies? Daar was ik nog niet helemaal uit toen ik werd benaderd door Lemon. Dat triggerde mij wel om nu écht na te denken over “wat dan wel”. Ondanks dat de initiële functie waarmee zij mij benaderden niet bij mij paste, gaf ik aan dat ik wel open stond voor een nieuwe stap. Dat was ons vertrekpunt en na wat gesprekken ben ik zo bij Quin terechtgekomen.

Een overstap van de accountancy naar een Scale-up, bewuste keuze of gewoon zo gelopen?
Ik zat al een hele tijd met veel plezier bij EY. Ik ben daar tijdens mijn studie terechtgekomen en vond het een fijne omgeving qua mensen. Omdat je allemaal hetzelfde doormaakt, bouw je echt een band op met je medestudenten en collega’s. Niet alleen qua werk, maar ook op persoonlijk vlak. Mijn collega’s waren ook mensen waar ik graag een biertje mee ging drinken. Het was daardoor lastig om weg te “willen”, want ik was bang zo’n zelfde band niet meer te vinden bij een andere werkgever.

Maar alleen een band is natuurlijk niet voldoende om te blijven, dus ga je toch om je heen kijken. Bedrijfscultuur en de uitdaging zelf, waren voor mij belangrijker dan het type bedrijf. Dus nee, een scale-up was niet per se een bewuste keuze, want ik had geen specifieke eisen qua type bedrijf.

Ging de overstap zoals verwacht of vond je het makkelijker/moeilijker?
Toen ik begon werd ik in het diepe gegooid. Ik begon met het bekijken van de facturatieprocessen. Wat wordt er ingeboekt, missen we niet iets? Kan het niet beter?

Daarnaast werd ik direct voor allerlei verschillende meetings uitgenodigd zodat ik het bedrijf en de mensen snel leerde kennen. Zo begon ik gewoon onderaan qua processen en heb ik stukje bij beetje het financiële landschap van Quin eigen gemaakt, terwijl ik ook het bedrijf en businessmodel beter leerde begrijpen.

Ik had van tevoren gedacht dat de omschakeling heel groot zou zijn, maar op deze manier ging het toch heel geleidelijk en voelde het meer als een leuke uitdaging om het bedrijf en alle processen mij zo snel mogelijk eigen te maken.

Wat zijn de grootste verschillen?
Ik denk vooral de mate waarin je creatief projecten kunt aanvliegen. Bij EY was alles toch wel volgens een geijkt pad. De “oude garde” had vaak al veel geprobeerd en alle processen zijn al helemaal doorontwikkeld en geoptimaliseerd. Daardoor kun je natuurlijk heel efficiënt werken, maar ik mistte daarin nu achteraf gezien toch wel meer ruimte voor eigen inbreng.

Dat is nu wel anders. Het vinden van creatieve oplossingen, het optimaliseren van processen en überhaupt het bedenken van hoe we bepaalde projecten gaan aanvliegen is op dit moment een groot onderdeel van mijn werk en dat vind ik heel erg leuk. Er wordt naar mijn ideeën geluisterd en er wordt ook een hele hoop geïmplementeerd, dat werkt voor mij super motiverend!

Kun je daar misschien een voorbeeld van geven?
Oh ja hoor! Toen ik net begon bij Quin was een van mijn eerste projecten de maandafsluiting. Als accountant was ik daar in de lijn natuurlijk nog nooit op die manier mee bezig geweest. Ik checkte alleen “de grote maandafsluiting” in december. Toen kwam ik bij Quin en bleek er eigenlijk niet echt een proces te zijn voor maandafsluitingen. Daar kwam mijn ervaring goed van pas. Omdat ik in zoveel bedrijven heb meegekeken, kon ik direct dingen bedenken om dit proces voor Quin te optimaliseren en stroomlijnen.

We focussen ons nu vooral op rapportages voor budget owners, zodat die makkelijker beslissingen kunnen nemen. Dat klinkt misschien allemaal heel logisch, maar toen ik hier binnenkwam was het niet eens helemaal duidelijk wie nu al die budget owners zijn, en wat valt precies onder welk budget? Dus het begint al met dat uitzoeken. Vervolgens ga je processen opzetten om die rapportages uit te draaien en te zorgen dat ze bij de juiste mensen terechtkomen. We zitten nu op 8 dagen voor een maandafsluiting en de bijbehorende rapportages, het streven is om nu zo te optimaliseren dat we naar een afsluiting binnen 5 dagen gaan.

Je bent gestart in Corona-tijd, vond je het lastig om ingewerkt te worden in dit extreem digitale tijdperk?
Gelukkig hebben we bij Quin een groot kantoor waar we, door de maatregelen goed in acht te nemen, toch kunnen blijven werken. Niet iedereen kan natuurlijk naar kantoor komen, maar toen ik net begon was het fijn dat ik in één gebouw kon zitten met mijn manager. Ook kreeg ik daardoor sneller een beeld bij de organisatie. Ik kan mij voorstellen dat dat anders is wanneer je volledig vanuit huis wordt ingewerkt, maar dat was op mij gelukkig niet van toepassing!

Op dit moment starten er zo’n 10 nieuwe mensen per maand, dus het wordt nu voor mij wel echt puzzelen om kantoortijd te krijgen (dit artikel is geschreven te midden van de pandemie, red.). Maar ik geef die kantoortijd graag op om een andere starter diezelfde ervaring te geven. Thuiswerken heeft ook fijne kanten natuurlijk, maar zeker in die eerste maanden is op kantoor werken toch het fijnst!

Kun je vertellen hoe een werkdag er voor jou ongeveer uitziet?
Elke dag is anders! Zoals ik al aangaf werken we aan verschillende projecten. Op dit moment ben ik bezig met het inrichten van de zorgdeclaratie en facturatie binnen de Quin app. Het is best een uitdaging om processen in een traditionele en toch wel logge markt zo in te richten dat het binnen onze strategie past. Het is nieuw en wij zijn het eerste bedrijf dat op deze manier bepaalde processen wil inrichten, dus daar lopen we nu nog vaak tegen uitdagingen aan.

Dit doe ik natuurlijk niet alleen. Het team bestaat uit collega’s met verschillende achtergronden die verantwoordelijk zijn voor het bouwen van de app, de gesprekken voeren met zorgverzekeraars en meedenken over de financiële verwerking. Toen ik hier begon werd al gezegd dat de planning die ik op maandag maakte op woensdag al anders kon zijn en dat ik niet moest verwachten alles af te krijgen op een vrijdag. Daar kon ik mij toen weinig bij voorstellen, maar dat is wel gewoon echt hoe het gaat binnen een scale-up. Er is zoveel te doen en de prioriteiten kunnen van dag tot dag veranderen. Dat vind ik overigens superleuk, het houdt mij scherp en geeft ook veel ruimte voor die eigen inbreng waar ik zo naar op zoek was.

Wat voor uitdagingen kom je nu tegen? Zijn die anders dan toen je nog in de accountancy werkte?
Ja, je gaat dus van een heel geijkt pad naar een soort open speelveld waar je zelf de paden nog moet aanleggen. De regels blijven natuurlijk wel hetzelfde, maar het is gewoon een hele andere tak van sport die andere kwaliteiten in je naar boven brengt. Het is wat dat betreft totaal niet met elkaar te vergelijken.

Wat trouwens ook wel echt anders is, is hoe diep je nu in de business duikt. Ik leer bijvoorbeeld ook zoveel op het gebied van technologie en ontdek allemaal dingen over de medische wereld die ik hiervoor niet wist. Je duikt natuurlijk altijd een bedrijf in, maar je gaat nu veel dieper omdat je niet alleen een controle uitvoert maar echt aan het optimaliseren bent.

Wat is het leukste aan werken voor Quin?
Wij werken aan een app die ervoor gaat zorgen dat de patiënt controle krijgt over zijn/haar eigen zorg. De collega’s die aan de app werken bouwen hele toffe dingen. Als we weer een update van de developers krijgen kan ik echt denken: “wow, wat gaaf dat we dit aan het maken zijn”. Ik ervaar wel echt een “wij-gevoel” dat je bezig bent iets neer te zetten met z’n allen.

Heb je uiteindelijk dat bedrijf dus gevonden, met collega’s waar je nog steeds een biertje mee wil drinken?
Ja! Sterker nog, die biertjes staan hier al in de koelkast. Maar even zonder dollen, ja het is een ontzettend fijne club en het zijn de kleine dingen die ’t hem doen. Zo hebben we tijdens de lunch mooie lange gedekte lunchtafels met allemaal lekkere, verse producten en hebben we (met de nodige maatregelen) toch ook een gezellige kantoorsfeer weten te behouden tijdens de Corona periode. Op dit moment is het echt alles wat ik in een baan zocht.

Stel dat iemand die dit leest een soortgelijke overstap zou willen maken, welk advies zou je hem/haar dan willen meegeven?
Voor mensen die zelf nadenken over een overstap, maar het niet zeker weten, heb ik een simpele tip: start met een lijst met wat voor jou belangrijk is in een baan en wat je leuk vindt om te doen. Ik vond dat zelf trouwens best lastig, dus ik begon met wat ik niet leuk vond. Vanuit daar kwam er vanzelf een lijst met dingen die ik wel leuk vond. Daarna voelde het eigenlijk superluxe om dat lijstje aan Lemon te geven en te zeggen: “dit wil ik, kun jij me helpen?”.

Heb jij al een “wensenlijstje” en wil je dat we met je meedenken? Of ben je benieuwd naar meer context over de verschillende omgevingen waar je als financial terecht kan komen? Neem dan contact met ons op via info@lemonsearch.nl.

Share
Email
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter