Femke Boonen over de stap naar Only Creative Entrepreneurs

Financials zitten overal. Van grote corporates, scale-ups tot MKB; family owned, PE of listed. Maar de ene functie is de andere niet. Om de grote verscheidenheid binnen de markt te laten zien en je een beeld te geven van wat de “finance functie” binnen een bepaalde setting inhoudt, laten we financials graag zélf aan het woord. Onlangs spraken we met Femke Boonen. Zij maakte de overstap van EY naar Only Creative Entrepreneurs.

Femke, kan je iets over jezelf en je achtergrond vertellen?
Ik ben nu 29 jaar en ik woon in Utrecht. Mega fijn want ik kan nu elke dag op de fiets naar kantoor, dat stond ook hoog op mijn lijstje toen ik ging solliciteren. Dus blij dat dat is gelukt, zou ook niet meer anders willen!

Wist je altijd al dat je iets met Finance wilde doen?
Ja, dat kriebelde bij mij altijd wel. Ik vond met cijfers werken heel leuk, daar ging ik “op aan”. Op de middelbare school vond ik M&O al één van de leukste vakken ;). Na mijn middelbare school ben ik International Business in Groningen gaan studeren. Ik zag mezelf toen echt werken in het buitenland bij een grote multinational. Hoewel het internationale en management aspect van deze studie mij erg aansprak, trokken de Accountancy vakken mij uiteindelijk toch het meeste. Na een zomer in China te hebben gestudeerd (en heel veel deficiëntie vakken afgerond te hebben), ben ik uiteindelijk aan de master Accountancy begonnen.

Hoe lang heb je in China gezeten? Dat is een gave uitstap!
Ja dat was echt heel leuk. Ik ben meerdere periodes in het buitenland geweest. Zo heb ik tijdens mijn studie een half jaar in Zuid-Korea gewoond. Daarna heb ik nog een summer school gevolgd (de NAHSS) in China. Vanuit verschillende universiteiten kwamen Nederlandse studenten, het maakte niet uit wat je studeerde – er waren bijv. mensen die natuurkunde studeerde, biologie, of accountancy – alles kwam bij elkaar om samen aan een project werken. In het buitenland wonen vond ik echt heerlijk. Dit zijn mega leuke ervaringen geweest!

Je bent nu Head of Finance bij Only Creative Entrepeneurs, hoe waren je stappen hiervoor? Wat heb je na Groningen gedaan?
Na Groningen ben ik naar Utrecht terugverhuisd. Ik had een stage geregeld bij EY Amsterdam. Daar ben ik blijven werken en uiteindelijk heb ik daar vijf jaar gezeten. Tegelijkertijd was ik bezig met mijn RA studie aan Nyenrode Business Universiteit. En ja, ik heb wel eens getwijfeld om halverwege de studie te stoppen. Het kost toch best veel energie om je werk, studie en sociale leven te combineren. Maar ik ben blij dat ik het heb afgerond!

Ik heb destijds al een keer een gesprek met Monique (LEMON Search) gehad, toen ik nog niet mijn RA had behaald. Zij had mij een LinkedIn-bericht gestuurd en haar bericht sprak me aan. Het was een open bericht om een keer te sparren, geen copy paste bericht maar echt persoonlijk. Op jullie website zag ik niet de standaard vacatures, het was niet alsof je LinkedIn opentrekt en alles wat gesponsord is bovenaan komt. Je zag dat er bedrijven tussen zaten die wat minder bekend zijn maar wel super interessante dingen doen en posities hebben. Dat sprak mij aan.

In een gesprek met Monique en Nadine hebben zij mij ook een spiegel voor kunnen houden. Hoewel ik dacht dat ik hierna misschien wel zou gaan werken bij bijv. een Coolblue of BOL, kwam ik door het gesprek erachter dat een iets kleinere organisatie mij wellicht wat beter zou passen. En toen dacht ik ‘daar kunnen jullie zomaar eens gelijk in hebben’. Ik had al wat vacatures gezien en begon te twijfelen of dit het moment was om over te gaan. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik toch eerst mijn RA-titel wilde afmaken.

Aan het begin bij EY had ik een paar doelen: ik wilde o.a. mijn RA-titel halen, naar het buitenland, veel leren en vooral een mega leuke tijd hebben. Na vijf jaar had ik deze doelen allemaal behaald. Ik heb de kans gekregen om naar Zweden te gaan en daar een paar maanden te werken bij EY Stockholm. Ik ben best avontuurlijk en Zweden trok mij enorm, ondanks dat anderen zich soms afvroegen wat ik daar deed in de koude en donkere winter. Maar ik heb er echt genoten; ik kon elk weekend skiën, schaatsen, hiken, of gewoon lekker de stad verkennen. Daarnaast werd er uiteraard ook hard gewerkt en was het ontzettend leuk de Zweedse collega’s te leren kennen. Ik had er graag willen blijven, wie weet ga ik in de toekomst nog wel een keer terug!

Toen ik terugkwam voelde het voor mij als een natuurlijk moment om mijn carrière te heroverwegen en na te denken over de volgende stap. LEMON is mij altijd bijgebleven, dus heb ik weer met Monique contact opgenomen. Toen ging het allemaal heel snel en een week later had ik een sollicitatiegesprek bij Only Creative Entrepreneurs.

Je bent nu een jaar bij Only Creative Entrepreneurs, heb je al verschillen gemerkt qua werkzaamheden?
Het is mega anders. Toen ik hier startte vorig jaar, kwam ik hier als Group Controller binnen. We zaten met een derde van de mensen. We zijn zo enorm gegroeid. Dat maakt het ontzettend dynamisch en ook uitdagend.  We hebben ons team uitgebreid met een aantal nieuwe controllers en zijn de financiële administratie gaan inhousen, automatiseren en professionaliseren. Mijn werk hoe ik hier kwam en hoe het nu is, is echt heel anders. Ook omdat ik van Group Controller naar Head of Finance ben gegaan, binnen een half jaar. Ik weet nog toen ze dat zeiden ‘we willen je graag promotie geven’, dat ik dacht huh ik zit hier pas een half jaar. Echt een unieke kans zo met dit bedrijf mee te groeien.

Is dat ook meteen de grootste uitdaging? Dat je promotie maakt en dat het bedrijf aan het groeien is? En misschien zelf ook nog zoekende bent hoe je je eigen positie moet invullen?
Ja dat was zeker een uitdaging voor mij. Een nieuwe baan is op het begin altijd uitdagend, maar ik denk dat het een extra uitdaging is bij een organisatie die zo enorm groeit. Elke dag is anders, en de taken die ik een jaar geleden deed doe ik inmiddels niet meer, zijn geautomatiseerd of zijn totaal anders. Mij zul je niet horen zeggen dat het altijd makkelijk was, maar het heeft me afgelopen jaar wel echt elke dag energie gegeven.

Ik denk dat verder hier de grootste uitdaging is om het als Finance team de groei bij te kunnen houden. Door onze buy&build strategie gaan we ontzettend snel en zijn we inmiddels een mooi bedrijf geworden met fantastische teams. Dat vraagt om snelle beslissingen, professionaliseren en meebewegen. We hebben de finance afdeling ge-inhoused, integreren nieuwe bedrijven, krijgen te maken met een externe accountant en zo lopen er nog een aantal mega interessante, uitdagende projecten.  Het vliegt en dat is ook weer heel erg leuk en ook niet wat ik had verwacht toen ik hier kwam werken.

Only is een full-service digital marketing netwerk. Met een community van strategen, designers, creatieven, media-en contentspecialisten richten zij zich op de complexe uitdagingen van de opdrachtgevers. Om het goede te laten groeien helpt Only met strategie, creativiteit, technologie en data.

Wil jij meer weten over o.a. de toekomstplannen van Femke? Stay tuned!

Share
Email
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter